default-logo

Castellane ze szpinakiem, serem i pestkami pini

Każda epoka ma swój wkład w historię makaronu: w 1987 roku powstała odmiana Castellane, oddająca mistrzowską umiejętność projektanta makaronu Carlo Moro z Parmy. Inspiracją dla tej oryginalnej i innowacyjnej formy makaronu był kształt spódnic średniowiecznych dam dworu – od włoskiego „Castello” – zamek, napisali na stronie Barilli producenta makaronów.

Ze względu na dużą powierzchnię wchłaniania i wytworny kształt, Castellane są odpowiednie do bogatych sosów warzywnych lub serowych. 

Mogą być także idealnym rozwiązaniem do zapiekania z kremowym sosem beszamelowym.

U mnie dzisiaj makaron z moimi ulubionymi dodatkami czyli szpinak i ser pleśniowy, a i jeszcze oliwki.

Zapraszam na pyszny obiad.

Makaron castellane z dodatkami.

Castellane ze szpinakiem, serem i pestkami pini


Castellane ze szpinakiem, serem i pestkami pini

Składniki:

  • 250 g makaronu castellane
  • 250 g szpinaku
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 – 3 łyżki pestek piniowych
  • garść zielonych oliwek
  • 100 g sera typu rokpol

Castellane ze szpinakiem, serem i pestkami pini


Castellane ze szpinakiem, serem i pestkami pini

Przygotowanie castellane ze szpinakiem:

  • Drobno posiekałam szalotkę i czosnek, na mieszance masła i oliwy.
  • Szpinak umyłam, osuszyłam i posiekałam ale bez przesady.
  • Wrzuciłam na patelnię, posoliłam i smażyłam dopóki listki nie zwiędły, dodałam oliwki.
  • Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam i wrzuciłam na patelnię, wymieszałam dokładnie, zdjęłam z ognia.
  • Dosmaczyłam solą i pieprzem oraz wkruszyłam ser pleśniowy, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam pestkami pini.

Castellane ze szpinakiem, serem i pestkami pini

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Castellane ze szpinakiem, serem i pestkami pini
Zamek krzyżacki w Toruniu
About the Author

Leave a Reply

*