default-logo

Buraczane naleśniki z rukolą i fetą

niedziela, 9 sierpnia 2020

Buraczane naleśniki z rukolą i fetą

Dziś obiad piękny i pożywny.

Intensywność koloru buraczkowego można sobie samemu zwiększyć lub zmniejszyć, dodając jednocześnie mniej lub więcej mąki.

Nadzieniem jest tutaj rukola i feta, które idealnie do siebie pasują.

Zaczynamy?

Różowe naleśniki.

Buraczane naleśniki z rukolą i fetą


Buraczane naleśniki z rukolą i fetą

Składniki: 10 naleśników

Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki soku z buraków
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 2 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli


Nadzienie:

  • 70 g rukoli
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów arachidowych
  • 3 – 4 łyżki pasty bałkańskiej pindzur


Buraczane naleśniki z rukolą i fetą

Przygotowanie ciasta:

  • Do miski wlałam wodę, mleko i sok z buraków, wymieszałam.
  • Teraz dodałam olej, sól i jajka i ponownie wymieszałam.
  • Na koniec wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam, odstawiłam na 15 minut.


Przygotowanie nadzienia:

  • Rukolę włożyłam do miski.
  • Miód wymieszałam z olejem z pomidorów i sokiem z cytryny.
  • Polałam sosem rukolę, wymieszałam.
  • Pokroiłam w kostkę fetę, można pokruszyć.
  • Podprażyłam na suchej patelni orzechy.


Przygotowanie naleśników:

  • Wymieszałam ciasto i usmażyłam naleśniki.
  • Każdy naleśnik posmarowałam pastą pindzur, nałożyłam rukolę, posypałam feta i orzechami i złożyłam go w trójkąt.


Buraczane naleśniki z rukolą i fetą

Smacznego.

Przepis z ulotki Biedronki.

„Podróże małe i duże”

Buraczane naleśniki z rukolą i fetą
Dawny zajazd Poczty Konnej w Kościelcu woj. wielkopolskie
About the Author

Leave a Reply

*