Bulgur to taka kasza z ziaren pszenicy, która ma mnóstwo wartości odżywczych, nie podnosi indeksu glikemicznego,
Zawiera potas, magnez, sód, błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B i wiele jeszcze innych.
Jedzmy bulgur na zdrowie.
Dziś w towarzystwie owoców morza i warzyw.
Zapraszam na obiad.
Bulgur z owocami morza i warzywami.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebulka dymka
- 1 nieduża kalarepa
- 1 papryka czerwona – miałam ramiro
- 1/2 zielonej papryki
- 1 szklanka suchej kaszy bulgur
- 1 i 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 op. mieszanki owoców morza – u mnie omułki, kałamarnice, małże Venus żółte, małże Venus lirowaty, krewetki i surimi
- 1 łyżka sosu mango – mięta
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie dania:
- Dymkę pokroiłam w piórka, kalarepę w słupki, papryki w paski.
- Na oliwie podsmażyłam warzywa, dodałam bulgur, smażyłam 30 sekund i wlałam bulion.
- Dodałam sól i gotowałam aż kasza zmiękła, ok. 15 minut.
- Teraz dodałam mieszankę owoców morza i gotowałam jakieś 5 minut.
- Doprawiłam sosem mięta – mango oraz solą i pieprzem do smaku.
- Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek a na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Zamek w Nidzicy woj. warmińsko – mazurskie |