default-logo

Bulgur z owocami morza i warzywami

 Bulgur to taka kasza z ziaren pszenicy, która ma mnóstwo wartości odżywczych, nie podnosi indeksu glikemicznego, 

Zawiera potas, magnez, sód, błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B i wiele jeszcze innych.

Jedzmy bulgur na zdrowie.

Dziś w towarzystwie owoców morza i warzyw.

Zapraszam na obiad.

Bulgur z owocami morza i warzywami.

Bulgur z owocami morza i warzywami

Bulgur z owocami morza i warzywami

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebulka dymka
  • 1 nieduża kalarepa
  • 1 papryka czerwona – miałam ramiro
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 szklanka suchej kaszy bulgur
  • 1 i 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 op. mieszanki owoców morza – u mnie omułki, kałamarnice, małże Venus żółte, małże Venus lirowaty, krewetki i surimi
  • 1 łyżka sosu mango – mięta
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki do posypania

Bulgur z owocami morza i warzywami

Przygotowanie dania:

  • Dymkę pokroiłam w piórka, kalarepę w słupki, papryki w paski.
  • Na oliwie podsmażyłam warzywa, dodałam bulgur, smażyłam 30 sekund i wlałam bulion.
  • Dodałam sól i gotowałam aż kasza zmiękła, ok. 15 minut.
  • Teraz dodałam mieszankę owoców morza i gotowałam jakieś 5 minut.
  • Doprawiłam sosem mięta – mango oraz solą i pieprzem do smaku.
  • Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek a na talerzu posypałam natką pietruszki.

Bulgur z owocami morza i warzywami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Bulgur z owocami morza i warzywami
Zamek w Nidzicy woj. warmińsko – mazurskie
About the Author

Leave a Reply

*