default-logo

Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi

niedziela, 6 października 2019

Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi

Ten budyń/krem to petarda, idealnie kremowy, idealnie czekoladowy.

Lubicie takie desery? robicie? jeśli tak to ten Was zaskoczy, jest przepyszny.

Jeśli nie robiliście do tej pory budyniu z jaglanki to koniecznie spróbujcie a zakochacie się na bank, jak mawiają.

Krem jaglany czekoladowy z orkiszem.

Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi


Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi



Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej surowej – 3/4 szklanki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 – 3 pastylki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • płatki orkiszowe prażone do podania


Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi


Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi

Przygotowanie budyniu:

  • Kaszę jaglaną podprażyłam na suchej patelni, potem wsypałam na sito i przelałam wrzątkiem.
  • Na koniec wsypałam do garnka, zalałam 2 szklankami wody i gotowałam 20 minut, potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam na 5 minut pod przykryciem.
  • Przełożyłam ugotowaną kaszę do kielicha blendera, dodałam mleko ryżowe, posiekaną czekoladę, kakao i miód i zmiksowałam na gładki krem.
  • Przelałam do miseczek, posypałam prażonymi płatkami orkiszowymi.
  • Zajadajcie ze smakiem.


Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi
Wiewiórka z parku Klepacza w Łodzi
About the Author

Leave a Reply

*