default-logo

Bucatini z omułkami

Bucatini to makaron typowy dla środkowych Włoch, a zwłaszcza okolic Rzymu.

Moje dzisiejsze danie to kwintesencja smaku, aromatu i wdzięku.

Polecam na jesienne dni ale nie tylko, latem też będzie smakował wyśmienicie a zimą ogrzeje wnętrze.

Makaron bucatini z mulami i kiszoną cytryną.

Bucatini z omułkami


Bucatini z omułkami



Składniki:

  • 200 g makaronu bucatini nr 15
  • 1 szalotka
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/8 kiszonej cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 270 g ugotowanych omułek
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki


Bucatini z omułkami

Przygotowanie:

  • Szalotkę obrałam i posiekałam, tak samo jak czosnek.
  • Posiekałam także chili bez pestek oraz kiszoną cytrynę.
  • Na patelnię wlałam oliwę i na zimną włożyłam szalotkę i czosnek, smażyłam aż cebulką się zeszkliła.
  • Potem dodałam cytrynę i sos rybny, smażyłam 2 minuty.
  • Teraz włożyłam na patelnię ugotowane omułki, wymieszałam, podgrzałam.
  • Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam i wymieszałam na patelni z omułkami, posypałam posiekaną natką.
  • Podałam gorące.

Bucatini z omułkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Bucatini z omułkami
Pachnące pąki piwonii
About the Author

Leave a Reply

*