Bucatini to makaron typowy dla środkowych Włoch, a zwłaszcza okolic Rzymu.
Moje dzisiejsze danie to kwintesencja smaku, aromatu i wdzięku.
Polecam na jesienne dni ale nie tylko, latem też będzie smakował wyśmienicie a zimą ogrzeje wnętrze.
Makaron bucatini z mulami i kiszoną cytryną.
Składniki:
- 200 g makaronu bucatini nr 15
- 1 szalotka
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/8 kiszonej cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
- 270 g ugotowanych omułek
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
- Szalotkę obrałam i posiekałam, tak samo jak czosnek.
- Posiekałam także chili bez pestek oraz kiszoną cytrynę.
- Na patelnię wlałam oliwę i na zimną włożyłam szalotkę i czosnek, smażyłam aż cebulką się zeszkliła.
- Potem dodałam cytrynę i sos rybny, smażyłam 2 minuty.
- Teraz włożyłam na patelnię ugotowane omułki, wymieszałam, podgrzałam.
- Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam i wymieszałam na patelni z omułkami, posypałam posiekaną natką.
- Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Pachnące pąki piwonii |