Pysznie, zdrowo i pożywnie a że oczy „jedzą” więc i one się najedzą.
Danie jest zjawiskowe, choć proste i mało w nim składników.
Użyć tutaj można zarówno świeżych brokułów, jak i mrożonych.
Śniadaniowa zapiekanka z brokułami.
Składniki: forma 21 x 16
- 9 jaj „M”
- 50 ml mleka
- 1/2 żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka ze szczypiorem
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 700 g różyczek brokuła
Przygotowanie dania:
- Brokuły umyłam, osuszyłam i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
- Paprykę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę, posypałam brokuły.
- Posiekałam także umytą wcześniej dymkę wraz ze szczypiorem.
- Jaja wbiłam do miseczki, doprawiłam solą i pieprzem, wcisnęłam czosnek, dolałam mleko, wymieszałam całość dokładnie widelcem.
- Wylałam na brokuły do formy, lekko potrząsnęłam naczyniem aby jaja dotarły w każdy zakamarek.
- Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół i zapiekałam 25 – 35 minut.
- Zajadamy gorące lub zimne, pełna dowolność.
Smacznego.
Źródło.
„Podróże małe i duże”
Królowa kwiatów – róża |