default-logo

Brokuły zapiekane z jajami

Pysznie, zdrowo i pożywnie a że oczy „jedzą” więc i one się najedzą.

Danie jest zjawiskowe, choć proste i mało w nim składników.

Użyć tutaj można zarówno świeżych brokułów, jak i mrożonych.

Śniadaniowa zapiekanka z brokułami.

Brokuły zapiekane z jajami


Brokuły zapiekane z jajami

Składniki: forma 21 x 16

  • 9 jaj „M”
  • 50 ml mleka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 700 g różyczek brokuła

Brokuły zapiekane z jajami


Brokuły zapiekane z jajami

Przygotowanie dania:

  • Brokuły umyłam, osuszyłam i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
  • Paprykę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę, posypałam brokuły.

Brokuły zapiekane z jajami

  • Posiekałam także umytą wcześniej dymkę wraz ze szczypiorem.
  • Jaja wbiłam do miseczki, doprawiłam solą i pieprzem, wcisnęłam czosnek, dolałam mleko, wymieszałam całość dokładnie widelcem.
  • Wylałam na brokuły do formy, lekko potrząsnęłam naczyniem aby jaja dotarły w każdy zakamarek.
  • Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół i zapiekałam 25 – 35 minut.
  • Zajadamy gorące lub zimne, pełna dowolność.

Brokuły zapiekane z jajami


Brokuły zapiekane z jajami

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Brokuły zapiekane z jajami
Królowa kwiatów – róża
About the Author

Leave a Reply

*