default-logo

Bożonarodzeniowe przepisy na potrawy, które ustabilizują poziom cholesterolu

bozonarodzeniowe-przepisy-na-potrawy-ktore-ustabilizuja-poziom-cholesterolu

WPIS GOŚCINNY

Osoby, które powinny ustabilizować poziom cholesterolu, zwykle martwią się świąteczną dietą i planują szereg kulinarnych wyrzeczeń. Tymczasem można bez trudu przyrządzić pyszne potrawy, według tradycyjnych przepisów, do których wystarczy wprowadzić kilka zmian. Zdrowe, bożonarodzeniowe dania urzekną podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy – również tych, których wyniki stężenia cholesterolu we krwi są prawidłowe.

Aromatyczny kompot z suszu i jabłek

Smaczny, lekki kompot z suszu to idealny dodatek do świątecznych dań dla osób walczących z podwyższonym poziomem cholesterolu. Warto uzupełnić go jabłkami, które nie tylko wzbogacą bukiet smakowy, ale dostarczą także dużą dawkę pektyn, stabilizujących stężenie tego lipidu we krwi (1).
 
Owocowy kompot przygotuje każdy – nawet amator, który na co dzień rzadko zagląda do kuchni. Od czego zacząć? Wystarczy w jednym garnku zagotować susz, kilka jabłek (pokrojonych i pozbawionych gniazd nasiennych) oraz „ósemki” mandarynek lub pomarańczy. Przydadzą się też wonne przyprawy – szczypta cynamonu i goździki to nieodłączne składniki bożonarodzeniowych specjałów. Kompot należy gotować na małym ogniu – jeśli pod koniec wydaje się zbyt kwaśny, można dodać odrobinę cukru trzcinowego.

Zdrowa przystawka, czyli świąteczny barszcz

Kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka i wszyscy już złożą sobie życzenia przy opłatku, nadchodzi pora na jedyny w swoim rodzaju wigilijny barszcz. Świąteczna zupa w wersji niskocholesterolowej nie powinna zawierać śmietany, cukru ani miodu. Przyrządza się ją (zgodnie z tradycją) bez dodatku mięsa – na wywarze z marchwi, liści pora, korzenia pietruszki, selera i cebuli. Jej filar stanowią buraki ćwikłowe – kolejne bogate źródło cennych pektyn (2) oraz przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Warzywny bulion wlewa się do jednego naczynia z przygotowanym wywarem grzybowym i gotuje na wolnym ogniu.
 
Nie wszyscy wiedzą, że suszone grzyby kryją w sobie wiele zalet – obniżają stężenie cholesterolu we krwi i działają przeciwcukrzycowo. Trzeba jednak pamiętać o ich właściwym przygotowaniu – moczeniu, mieleniu, gotowaniu, który ułatwia organizmowi ich trawienie i przyswajanie pożytecznych składników. (3)

Kiedy barszcz – pełen warzyw i grzybów – gotuje się, warto wzbogacić go o nowe nuty smakowe – dodać szczyptę pierzu ziołowego, suszonego majeranku i tymianku. Jednak swój wyjątkowy smak potrawa zawdzięcza przede wszystkim zakwasowi domowego wyrobu. Wyrazistą nutę smakową wprowadzają też krople soku z cytryny (skarbnica witaminy C, która zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (4)) i posiekane ząbki czosnku, znane ze swych właściwości przeciwgrzybiczych, bakteriobójczych i przeciwzakrzepowych oraz korzystnego wpływu na stężenie cholesterolu we krwi (5,6).

Wigilia bez cholesterolu: ryby i dodatki do dań 

Zdrowym dodatkiem do barszczu wigilijnego (i innych świątecznych dań) są plastry gotowanych warzyw, które rozpływają się w ustach i fantastycznie zastępują uszka, przyrządzane z jaj i białej mąki. Obok wazy można postawić koszyczek z kromkami chleba – koniecznie z mąki z pełnego przemiału. Osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu powinny unikać masła (muszą ograniczać nasycone kwasy tłuszczowe w diecie (7)). Dlatego warto podawać im produkty ze stanolami roślinnymi, które obniżają stężenie „złego” cholesterolu LDL, jak Benecol z oliwą z oliwek.

W świątecznym menu nie wolno pominąć dań rybnych, zwłaszcza z tłustych ryb morskich, które odgrywają niebagatelną rolę w stabilizowaniu poziomu cholesterolu we krwi (8). Jeśli na wigilijnym stole pojawi się karp, należy przyrządzać go bez smażenia i dodawania tłuszczu (zasada dotyczy wszystkich potraw). Można – podobnie jak inne ryby – upiec go w piekarniku w przeznaczonych do tego naczyniach, które nie wymagają użycia dodatkowych porcji tłuszczu. Warto doprawić go ziołami i pieprzem ziołowym – zdrowymi zamiennikami soli kuchennej, która zwiększa ciśnienie krwi i której spożycie powinny ograniczać osoby zmagające się z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi (9).

 
Bibliografia

1. Medycyna Praktyczna, http:https://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/88067,dieta-w-hipercholesterolemii-zdrowe-odzywianie-pacjentow-ze-zwiekszonym-stezeniem-cholesterolu-calkowitego, dostęp: 7.11.2016
2. Jw.
3. Okręgowa Izba Lekarska w Szczecinie, http:https://www.oil.szczecin.pl/upload/files/Vox Medici/Vox Medici 6-213-2014 www.pdf, dostęp: 7.11.2016
4. Medycyna Praktyczna, http:https://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/88067,dieta-w-hipercholesterolemii-zdrowe-odzywianie-pacjentow-ze-zwiekszonym-stezeniem-cholesterolu-calkowitego, dostęp: 7.11.2016
5. Medycyna Praktyczna, http:https://dieta.mp.pl/aktualnosci/63271,czosnek-przyczynia-sie-do-obnizenia-cisnienia-krwi-u-osob-z-nadcisnieniem-tetniczym, dostęp: 7.11.2016
6. Medycyna Praktyczna, http:https://www.mp.pl/artykuly/134,czosnek-ma-korzystny-ale-niewielki-i-krotkotrwaly-wplyw-na-stezenia-lipidow-w-osoczu, dostęp: 7.11.2016
7. Medycyna Praktyczna, http:https://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/88067,dieta-w-hipercholesterolemii-zdrowe-odzywianie-pacjentow-ze-zwiekszonym-stezeniem-cholesterolu-calkowitego, dostęp: 7.11.2016
8. Jw.
9. Jw.

About the Author

Leave a Reply

*