default-logo

Bananowe placuszki z semoliną i samopszą

Miałam końcówki samopszy i semoliny i trzeba było je wykorzystać koniecznie i dzięki temu powstały te przepyszne placki bananowe.

Są puszyste i delikatne a podane z sosem czekoladowym i borówkami smakują obłędnie.

Czy będziecie je jeść na śniadanie czy na deser? nie ma to żadnego znaczenia, znikną szybko.

Placuszki bananowe.

Bananowe placuszki z semoliną i samopszą


Bananowe placuszki z semoliną i samopszą

Składniki:

  • 190 dojrzałych bananów
  • 100 g mąki bio z samopszy
  • 70 g semoliny drobnej
  • 1 jajo L
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Do podania:

  • borówki amerykańskie
  • sos czekoladowy


Bananowe placuszki z semoliną i samopszą

Przygotowanie placków:

  • Do misy malaksera włożyłam obrane banany, wlałam jogurt, dodałam jajo, zmiksowałam.
  • Potem dodałam obie mąki i sodę, ponownie zmiksowałam.
  • Można oczywiście robić to wszystko widelcem, też będzie ok, ale ja się chyba uzależniłam od malaksera.
  • Na rozgrzany olej nakładałam porcje ciasta i na niewielkim ogniu smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.


Bananowe placuszki z semoliną i samopszą


  • Na talerzu polałam sosem i posypałam borówkami.


Bananowe placuszki z semoliną i samopszą

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Bananowe placuszki z semoliną i samopszą
Gdzieś w Karkonoszach
About the Author

Leave a Reply

*