Baigan choka, czyli puree z pieczonego bakłażana, jest dla Trynidadu i Togabo tym, czym Baba Ghanoush jest na Bliskim Wschodzie.
Tradycyjnie wytwarza się go przez pieczenie bakłażana na grillu, aż będzie zwęglony i nasycony wędzonym smakiem, po czym zgarnie wnętrze i zetrze go z pieczoną papryką, pomidorami, cebulą, czosnkiem i masłem.
Jest to pyszne, aromatyczne i kremowe danie, które najlepiej podawać z parathą lub dowolnym rodzajem płaskiego chleba.
Mój przepis pochodzi z książki „Cała Obfitość”wegetariańskie święto urodzaju” Yotama Ottolonghi.
Ponieważ uwielbiam bakłażany, zrobiłam i przepadłam z kretesem, to jest przepyszne.
Polecam wszystkim razem i każdemu z osobna.
Pasta z bakłażana z Trynidadu i Tobago.
Składniki:
- 3 średnie bakłażany
- 1 łagodna papryczka chili
- 1/2 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- sól morska
Przygotowanie pasty:
- Bakłażany ponakłuwałam widelcem, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiłam do piekarnika z opcją grilla w temperaturze 200 C na około godzinę.
- Bakłażany mają mieć zwęgloną skórkę i mięciutkie wnętrze.
- Obserwujcie je, czasami grillują się szybciej.
- Na ostatnie 10 minut włożyłam na blaszkę papryczkę chili aby jej skórka także się zwęgliła.
- Przestudzone bakłażany obrałam ze skórki razem z papryczką z której dodatkowo wyjęłam pestki.
- Umieściłam je na sicie na 30 minut aby cały sok spłynął.
- Potem przełożyłam miąższ do malaksera i zmiksowałam na gładką masę ok. 3 minut.
- Cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki i poddusiłam na oliwie i oleju.
- Cebula nie może być za miękka, smażyłam ją 2 minuty.
- Dodałam razem z olejem na którym się smażyła do bakłażana, miksowałam minutę.
- Teraz dodałam przeciśnięty czosnek i posiekany szczypior oraz sól do smaku.
- Przechowuję pastę w słoiku w lodówce, ale długo to ona nie poleży.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
„Podróże małe i duże”
Wczesnowiosenna Wisła w Ciechocinku |