default-logo

Baigan Choka – pasta z bakłażana

Baigan choka, czyli puree z pieczonego bakłażana, jest dla Trynidadu i Togabo tym, czym Baba Ghanoush jest na Bliskim Wschodzie. 

Tradycyjnie wytwarza się go przez pieczenie bakłażana na grillu, aż będzie zwęglony i nasycony wędzonym smakiem, po czym zgarnie wnętrze i zetrze go z pieczoną papryką, pomidorami, cebulą, czosnkiem i masłem. 

Jest to pyszne, aromatyczne i kremowe danie, które najlepiej podawać z parathą lub dowolnym rodzajem płaskiego chleba.

Mój przepis pochodzi z książki „Cała Obfitość”wegetariańskie święto urodzaju” Yotama Ottolonghi.

Ponieważ uwielbiam bakłażany, zrobiłam i przepadłam z kretesem, to jest przepyszne.

Polecam wszystkim razem i każdemu z osobna.

Pasta z bakłażana z Trynidadu i Tobago.

Baigan Choka - pasta z bakłażana


Baigan Choka - pasta z bakłażana

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 łagodna papryczka chili
  • 1/2 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • sól morska

Baigan Choka - pasta z bakłażana

Przygotowanie pasty:

  • Bakłażany ponakłuwałam widelcem, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiłam do piekarnika z opcją grilla w temperaturze 200 C na około godzinę.
  • Bakłażany mają mieć zwęgloną skórkę i mięciutkie wnętrze.
  • Obserwujcie je, czasami grillują się szybciej.
  • Na ostatnie 10 minut włożyłam na blaszkę papryczkę chili aby jej skórka także się zwęgliła.
  • Przestudzone bakłażany obrałam ze skórki razem z papryczką z której dodatkowo wyjęłam pestki.
  • Umieściłam je na sicie na 30 minut aby cały sok spłynął.
  • Potem przełożyłam miąższ do malaksera i zmiksowałam na gładką masę ok. 3 minut.
  • Cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki i poddusiłam na oliwie i oleju.
  • Cebula nie może być za miękka, smażyłam ją 2 minuty.
  • Dodałam razem z olejem na którym się smażyła do bakłażana, miksowałam minutę.
  • Teraz dodałam przeciśnięty czosnek i posiekany szczypior oraz sól do smaku.
  • Przechowuję pastę w słoiku w lodówce, ale długo to ona nie poleży.

Baigan Choka - pasta z bakłażana

Smacznego.

Przepis Yotam Ottolenghi.

„Podróże małe i duże”

Baigan Choka - pasta z bakłażana
Wczesnowiosenna Wisła w Ciechocinku
About the Author

Leave a Reply

*