default-logo

Fasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji) | Słodkie okruszki

Fasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji) | Słodkie okruszkiFasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji). Nie wiem jak Wy, ale ja wprost uwielbiam fasolkę szparagową. Najczęściej gości ona u mnie w wersji z bułką tartą lub w tej najprostszej, którą dziś Wam prezentuję. Dzisiejsza wersja jest zdecydowanie lżejsza i zdrowsza. Przyznam Wam szczerze, że osobiście najbardziej lubię właśnie tak przygotowaną fasolkę. Minimum składników, pyszny smak. A jak Wy najczęściej przygotowujecie fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji) | Słodkie okruszki

Składniki:

  • zielona fasolka szparagowa*
  • 1-2 dymki / małe cebule
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – u mnie Woj-len
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól do smaku (u mnie himalajska) + sól do gotowania fasolki

*ilości orientacyjne, u mnie było około o,5 kg fasolki

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Odlewamy wodę, lekko studzimy fasolkę.

Do przestudzonej, jeszcze ciepłej fasolki dodajemy posiekaną dymkę lub cebulę. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą i polewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Mieszamy drewnianą łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub / i dolewamy oleju.

Podajemy z daniami mięsnymi lub samą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*