default-logo

Tarta z botwinką

Tarta z botwinką Krucho-drożdżowe ciasto i nadzienie z dwoma pęczkami botwinki oraz sera ricotta, doprawione gałką muszkatołową. Dla samego delikatnego i puszystego ciasta warto było zrobić tę tartę. Bardzo łatwo się z nim pracuje. Idealnie się rozwałkowuje, nie kruszy i nie przykleja do powierzchni podczas rozwałkowywania jak typowe ciasto kruche. Spodu nie trzeba podpiekać, schładzać w lodówce. Jedyna ewentualna praca dodatkowa to wygniatanie przez 15 minut, ale może to zrobić mikser. Ciasto na pewno będę wykorzystywać do placków z innym nadzieniem np. ze szpinakiem, karczochami. 79

16 3.75

Tarta z botwinką

Placek z ciasta krucho-drożdżowego z botwinką i serem ricotta

  • Kuchnia włoska
  • Tarty
  • Botwinka
  • Wegetariańskie
ricotta

Składniki

Nadzienie
  • 700 g botwinki bez buraczków
  • 350 g sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki tartego Parmezanu
  • około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
  • 200 g mąki
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
  • sól morska

Przygotowanie

  • Przygotować formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 cm i posmarować je oliwą. Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 – 1 cm kawałki.
  • Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 5 – 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.
  • Placek z botwinką z rewelacyjnym ciastem
  • Placek z botwinką
  • Placek z botwinką
About the Author

Leave a Reply

*