default-logo

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine Charakterystyczne składniki quiche lorraine to boczek, gałka muszkatołowa i ser Gruyère. Moja wersja tej słynnej francuskiej potrawy wzbogacona jest o karczochy. Placek można przygotować wcześniej, np. podpiec sam spód i oddzielnie trzymać składniki, zapiec wszystko przed podaniem. Quiche lorraine można odgrzewać (np. na patelni na małym ogniu, pod przykryciem) oraz zamrażać. Dobrze smakuje z sałatką z rukoli lub roszponki z dodatkiem pomidorków koktajlowych lub suszonych pomidorów. 50

24 4.42

Quiche Lorraine

z boczkiem, serem Gruyère i karczochami

  • Kuchnia francuska
  • Tarty
  • Karczochy
boczek
gruyère
gałka muszkatołowa

Składniki

6-8 porcji
Ciasto kruche:
  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 150 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
Nadzienie:
  • 250 g chudego boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 250 g karczochów w oleju
  • 100 g sera Gruyère (lub innego „żółtego” w kawałku)
Masa jajeczna:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Do podania: sałatka z rukoli lub roszponki z pomidorkami koktajlowymi lub posiekanymi suszonymi pomidorami i winegretem miodowym

Przygotowanie

  • Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz jajko. Rozetrzeć palcami masło z jajkiem, następnie stopniowo dodawać do nich mąkę cały czas rozcierając w palcach składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko (krótko) zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką (stolnicę i wałek) rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Podczas rozwałkowywania często przesuwać i przewracać ciasto, wówczas nie będzie się kleiło i przywierało do stolnicy i wałka. Ciasto przenieść do formy i wylepić dno oraz boki. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Spód tarty podziurkować widelcem, dno i boki okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), na dno wysypać suchą fasolę. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć folię i obciążenie i piec dalej przez około 13 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto, piekarnika nie wyłączać. W czasie gdy piecze się spód możemy przygotować nadzienie.
  • Nadzienie: boczek pokroić w kosteczkę, wyłożyć na patelnię i na umiarkowanym ogniu smażyć przez około 10 minut aż się lekko zrumieni i wytopi, pod koniec dodać syrop klonowy. Karczochy wyjąć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce.
  • Masa jajeczna: W misce zmiksować jajka z żółtkami (nie ubijać), następnie dodać śmietankę, mascarpone i mleko, doprawić solą, gałką muszkatołową, znów zmiksować na jednolitą masę.
  • Boczek i karczochy ułożyć na cieście, zalać masą jajeczną, posypać tartym serem i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.

Wskazówki

Do upieczenia tarty potrzebne będą:
  • folia aluminiowa
  • obciążenie np. sucha fasola
  • forma na tartę o średnicy 28 cm*

* jeśli mamy mniejszą formę np. 23 cm średnicy, wówczas nie wykorzystamy całego ciasta kruchego tylko około 2/3 ilości, składniki na nadzienie i masę jajeczną należy zmniejszyć również o około 1/3

  • Quiche Lorraine
  • Quiche Lorraine
  • Quiche Lorraine
  • Quiche Lorraine
About the Author

Leave a Reply

*