default-logo

Paluszki rybne z dorsza w panierce z kuskusu z surówką Coleslaw

Paluszki rybne z dorsza w panierce z kuskusu z surówką Coleslaw Ciekawy pomysł na odmianę klasycznych paluszków rybnych smażonych w bułce tartej. Te są obtoczone w kaszce kuskus, doprawionej natką pietruszki i skórką cytrynową. Paluszki podaje się z majonezem. Polecam też chrupiącą surówkę Coleslaw z białej kapusty, marchewki i cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek a także grillowane kawałki ziemniaków. 36

12 3.92

Paluszki rybne z dorsza w panierce z kuskusu z surówką Coleslaw

i grillowanymi ziemniakami

  • Surówki
  • Kuskus
  • Kapusta
  • Dorsz

Składniki

2 porcje
  • 1/2 filiżanki kuskusu
  • 1/2 filiżanki wrzącego bulionu
  • 10 g masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g filetów z dorsza
  • oraz: mąka, jajko, olej roślinny
Surówka Coleslaw:
  • 1/2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 250 g białej kapusty
  • 3 – 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy extra vergine

do podania: majonez, cytryna

Przygotowanie

  • Umieścić kuskus w naczyniu z przykrywką, zalać ją gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać masło i wymieszać widelcem. Dodać natkę, skórkę i sok, sól oraz pieprz. Wymieszać.
  • Pokroić rybę na mniejsze kawałki, obtaczać w mące, później w jajku a na końcu w mieszance z kuskusem. Rozgrzać 1 cm warstwę oleju na średnim ogniu i smażyć paluszki przez 3 minuty lub na lekko złoty kolor. Podawać z majonezem i cytryną oraz ewentualnie z surówką Coleslaw i grillowanymi ziemniakami.
Surówka Coleslaw:
  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny. Obrać i zetrzeć na tarce cebulę, posolić, wymieszać z jabłkami. Dodać obraną i startą marchewkę. Kapustę umyć, wykroić głąb i pokroić na wąskie paseczki, włożyć do salaterki wraz ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Wymieszać i doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Polać oliwą.
Grillowane ziemniaki:
  • Rozgrzać grill w piekarniku do 180 stopni. Umyć duże ziemniaki, nie obierać, pokroić na ósemki. Posypać solą, pieprzem i całe wysmarować oliwą. Ułożyć na wyścielonej folią aluminiową blaszce do pieczenia i piec przez 25 minut aż ładnie się zarumienią.
  • Przepis na paluszki rybne smażone w panierce
  • Przepis na paluszki rybne smażone w panierce
About the Author

Leave a Reply

*