default-logo

„Żołnierzyki” ze szparagów w szynce parmeńskiej

"Żołnierzyki" ze szparagów w szynce parmeńskiej Blanszowane szparagi (zanurzone na minutę we wrzątku i opłukane zimną wodą) zawinięte w szynkę parmeńską i zapiekane w piekarniku. Takie „żołnierzyki” ze szparagów to idealny dodatek do jajek na miękko. Zamiast przygotowywać oddzielny sos do szparagów zanurzamy je po prostu w jajku, doprawiając jedynie odrobiną soli. Proste i pyszne, polecam na weekendowe śniadanie! Jeśli danie ma być w 100% zgodne z dietą paleo zamiast masła najlepiej użyć oleju kokosowego lub oliwy. Pomijamy oczywiście pieczywo. 0

5 4.8

„Żołnierzyki” ze szparagów w szynce parmeńskiej

Podawane z jajkiem na miękko

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Szparagi
szynka parmeńska

Składniki

2 porcje
  • 6 zielonych szparagów
  • 6 cienkich plasterków szynki parmeńskiej (lub serrano)
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 2 jajka

Do podania: pieczywo (np. domowe)

Przygotowanie

  • Zagotować wodę w szerszym garnku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Szparagi opłukać i odłamać twarde i zdrewniałe grubsze końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę, odcedzić i od razu przepłukać i schłodzić zimną wodą.
  • Szparagi zawinąć w plasterki szynki. Główki szparagów wysmarować odrobiną masła. Tak przygotowane szparagi włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
  • W międzyczasie ugotować jajka na miękko. Jajka włożyć do garnka z ciepłą wodą i zagotować. Gotować 5 min od momentu zagotowania wody. Zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą.
  • Szparagi w szynce parmeńskiej z jajkiem na miękko
  • Szparagi w szynce parmeńskiej z jajkiem na miękko
About the Author

Leave a Reply

*