default-logo

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera

Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Jedz. Mała księga szybkich dań”.

Tak przyrządzona tortilla jest przepyszna, delikatna i wyrazista zarazem.

Ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażone najpierw mają chrupiącą skórkę by potem stały się kremowe.

Polecam gorąco.

Ziemniaczana tortilla.

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera

Składniki: 1 duża tortilla dla 2 osób

  • 2 duże ziemniaki
  • 50 g masła
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 duża szalotka bananowa
  • 4 jaja „M”

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera

Przygotowanie tortilli:

  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, jak na zdjęciu poniżej.
  • Roztopiłam masło i smażyłam ziemniaki ok. 10 minut aż stały się złote i chrupiące.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Dodałam pokrojoną w piórka szalotkę i smażyłam aż zmiękła.

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera

  • Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem, wlałam na patelnię.
  • Smażyłam ok. 5 minut aż boki zaczęły rosnąć, nakryłam pokrywką patelnię i dosmażałam jeszcze aż wierzch się ściął.

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera

  • Podałam od razu gorące.

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera

Smacznego.

Przepis od Nigel Slater.

„Podróże małe i duże”

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera
Dwór w Krzyżanowie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*