default-logo

Zapiekany omlet z kwiatami cukinii

Zapiekany omlet z kwiatami cukinii Omlet z cukinią zapiekany w piekarniku. Danie jest bardzo proste do zrobienia i lekkie, z minimalną ilością śmietanki i sera. Możecie go zrobić w dowolnym niedużym naczyniu żaroodpornym, również bez kwiatów cukinii tylko z samą cukinią. Cukinie (wybierajmy raczej mniejsze okazy) najlepiej pokroić na cienkie plasterki (lub półplasterki) i dodać do masy surowe, bez konieczności wcześniejszego blanszowania czy podsmażania. Kwiaty cukinii świetnie uzupełniają całość, uatrakcyjniają wygląd dania i dodają smaku. Do omletu dodałam kilka kosteczek sera feta i doprawiłam go posiekaną natką pietruszki, bazylią i świeżym oregano. 0

8 4.25

Zapiekany omlet z kwiatami cukinii

  • Omlety
  • Śniadania bez chleba
  • Jajka
  • Kwiaty cukinii
  • Przepisy fit
ser feta

Można zrobić także z samą cukinią, bez kwiatów.

Składniki

2 porcje
  •  400 g młodych małych cukinii z kwiatami
  •  4 jajka
  •  2 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 18%
  •  1 łyżka tartego sera (parmezan, grana padano, gruyère, cheddar)
  •  1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. oregano, natka, bazylia, tymianek)
  •  kilka kosteczek sera feta
  •  1 łyżka masła + do posmarowania formy

Przygotowanie

  • Cukinie i kwiaty opłukać. Cukinie pokroić na cienkie plasterki a kwiaty wzdłuż na 4 części. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Nieduże i niewysokie naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  • Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, ser, zioła, doprawić solą i pieprzem, zmiksować mikserem do połączenia się składników lub roztrzepać rózgą. Wymieszać z pokrojoną cukinią.
  • Wylać do formy, na wierzchu położyć kosteczki sera oraz kwiaty cukinii. Na wierzchu położyć wiórki z masła (w sumie około 1 łyżka). Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut lub do ścięcia się masy.
  • Zapiekany omlet z kwiatami cukinii
  • Zapiekany omlet z kwiatami cukinii
  • Zapiekany omlet z kwiatami cukinii
About the Author

Leave a Reply

*