default-logo

Zapiekany omlet z cukinią, pomidorami i serem

Zapiekany omlet z cukinią, pomidorami i serem Delikatny omlet z tartą cukinią, serem i bazylią pod przykryciem z plasterków pomidora. Omlet szybko się przygotowuje i zapieka w piekarniku w dowolnej niedużej foremce żaroodpornej. Lekkie i smaczne danie na kolację lub drugie śniadanie. Dla chętnych – również z dodatkiem pieczywa. Polecam na lato! 0

27 4.59

Zapiekany omlet z cukinią, pomidorami i serem

  • Omlety
  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Jajka
  • Pomidory
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
bazylia
gruyère
cheddar

Składniki

2 porcje
  • 4 jajka
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 130 g cukinii
  • 60 g sera (np. mozzarella, cheddar, gruyère)
  • 1 pomidor
  • sól
  • 1/2 łyżki masła
Do podania:
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki bazylii
  • opcjonalnie: oliwa extra vergine

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Nieduże i niewysokie naczynie żaroodporne posmarować masłem. Jajka wbić do miski, doprawić solą, dodać bazylię i roztrzepać rózgą lub widelcem.
  • Zetrzeć na drobnej tarce cukinię oraz 2/3 ilości sera, wymieszać z masą jajeczną. 
  • Małe naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wylać masę jajeczną, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, doprawić je solą. Zapiekankę posypać resztą tartego sera.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut lub do ścięcia się masy. Podawać doprawione świeżo zmielonym pieprzem i posypane listkami bazylią oraz – opcjonalnie – skropione oliwą extra vergine.
  • Zapiekany omlet z cukinią, pomidorami i serem Zapiekany omlet z cukinią, pomidorami i serem
About the Author

Leave a Reply

*