default-logo

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Pomysł na te małe cuda pochodzi od Malwiny z Filozofii Smaku.

Same placuszki to arabskie katayef, małe klejące placki podawane w formie deseru.

Ty razem katayef sprawdziły się w formie wytrawnej, zobaczcie sami.

Do środka można włożyć swoje ulubione dodatki np. pastę czy warzywka pieczone.

Ja za radą Malwiny dodałam twarożek, było pysznie.

Placki z twarożkiem.

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Składniki na katayef: ok. 16 placuszków

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Twarożek:

  • 200 g twarożku wiejskiego
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól niebieska perska
  • 2 łyżki mleka

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Przygotowanie placuszków:

  • Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i odstawiłam na 20 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Potem na natłuszczonej olejem patelni smażyłam małe placuszki.
  • Smażyłam tylko z jednej strony do momentu aż na powierzchni pojawiły się pęcherze powietrza a wierzch był suchy.
  • Zdjęłam z patelni i skleiłam jeszcze ciepłe brzegi placka z jednej strony.

Przygotowanie twarożku:

  • Rzodkiewki i szczypiorek drobniutko pokroiłam, dodałam sól i mleko, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam twarożek i ponownie wymieszałam.

Przygotowanie dania:

  • Do złożonych naleśniczków wkładałam porcje twarożku i zajadamy.

Wytrawne placuszki z twarożkiem

  • Tak jak już wspomniałam idealne będą nadziane pieczonymi warzywami, ulubioną pastą.

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Wytrawne placuszki z twarożkiem
Kasztanowiec czerwony
About the Author

Leave a Reply

*