default-logo

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą Moja wersja hiszpańskiej tortilli, z ziemniakami, szpinakiem i serem feta. W oryginale dodaje się surowe ziemniaki, ale ja często robię ją z ugotowanymi ziemniakami (np. z poprzedniego dnia). Szpinak chwilkę blanszuję na patelni i razem z podsmażonymi ziemniakami, fetą i śmietaną, dodaję do roztrzepanych jajek. Po wymieszaniu wlewam z powrotem na patelnię i smażę, z dwóch stron, na złoty kolor, pod przykryciem. Tortillę przewracam za pomocą talerza – przykrywam ją nim i odwracam patelnię do góry dnem – wówczas tortilla opada na talerz. Z talerza zsuwam ją z powrotem na patelnię, posypuję serem i dokańczam smażenie z drugiej strony. Zresztą najlepiej zobaczcie sami jakie to proste! Zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowania hiszpańskiej tortilli 🙂 0

61 4.46

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Tortilla española – tortilla de patatas

  • Omlety
  • Z jednej patelni
  • Kuchnia hiszpańska
  • Śniadania
  • Lunche
  • Jajka
  • Szpinak
  • Ziemniaki
ser feta
cheddar

Składniki

1 – 2 porcje
  • 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane*
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
  • 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 3 jajka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
  • 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
  • 1/3 szklanki tartego sera „żółtego” (np. cheddar) lub 4 plasterki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

 

* w oryginalnej wersji używa się surowych ziemniaków. Tortillę z takimi ziemniakami robimy tak jak z ugotowanymi, tylko smażymy je dłużej (bez cebuli), aż będą miękkie. Surowe ziemniaki kroimy też na mniejsze/cieńsze kawałeczki aby szybciej się usmażyły.

Przygotowanie

  • Przygotować patelnię o średnicy około 18 – 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Ziemniaki surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
  • Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
  • Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, ser feta oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać. 
  • Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 – 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
  • Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
  • Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki. Smacznego!

Wskazówki

Potrzebna będzie patelnia o średnicy 18 cm, talerz i pokrywka do przykrycia.

  • Hiszpańska tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą
  • Hiszpańska tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą
  • Hiszpańska tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Video

About the Author

Leave a Reply

*