default-logo

Tatterowiec – chleb na zakwasie

Skąd nazwa tego chleba? kiedyś pewna miła pani o pseudonimie Tatter prowadziła bloga i uczyła na nim jak upiec swój pierwszy, drugi czy trzeci chleb.

Ten chleb powstał z jej pomysłu.

Tatter zawiesiła już prowadzenie bloga ale blog i jej cenne rady pozostały ale nie dla wszystkich.

Agnieszka napisała tak:

Tatterowca każdy upiec może, trochę lepiej lub trochę gorzej, ale nie o to chodzi, jak co komu wychodzi… Podczas robienia tego chleba przypomniało mi się słynne wykonanie Jerzego Stuhra i chodzi za mną do dzisiaj, bo z tym chlebem rzeczywiście tak jest.

Polecam zatem wypiekajcie ten chlebuś bo warto.

Chleb mieszany na zakwasie.

Tatterowiec - chleb na zakwasie

Tatterowiec - chleb na zakwasie

Składniki: podaję za Agnieszką – foremka 26 x 12 cm

  • 400 g zakwasu żytniego razowego płynnego np. 150% hydracji*
  • 150 ml wody**
  • 100 g mąki żytniej/pszennej razowej – dałam żytnią T 720
  • 300 g maki pszennej chlebowej zwykłej lub Manitoby czyli T 00 – dałam pszenną T 750
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru demerara

*jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży

* hydracja – to termin określający stopień uwodnienia zakwasu. 

W tym przypadku wynosi 150%, czyli na 100 g użytej mąki dodano 150 g wody. 

Jeśli w przepisie użyto by zakwasu o hydracji 100%, wówczas proporcje mąki i wody byłyby równe, czyli 100 g mąki i 100 wody.

**ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk.

Tatterowiec - chleb na zakwasie

Tatterowiec - chleb na zakwasie

Przygotowanie chleba:

  • Wszystkie składniki na chleb włożyłam do miski i dokładnie wymieszałam.
  • Ciasto jest lepkie i luźne.
  • Pozostawiłam ciasto na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
  • Folię spożywczą spryskałam olejem i nakryłam formę.
  • Odstawiłam do wyrastania na blacie kuchennym.
  • Chleb powoli ma rosnąć i trwa to od 2 – 6 godzin, w zależności od mocy zakwasu, temp. w pokoju i wielu innych czynników.
  • Chleb ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Potem wstawiłam chleb do zimnego piekarnika i nastawiłam temperaturę 200 C z opcją grzania góra/dół i od momentu osiągnięcia przez piekarnik temperatury piekłam 60 minut.
  • Gdy piekarnik osiągnął temperaturę spryskałam też wodą wierzch chleba i boki piekarnika.
  • Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.

Tatterowiec - chleb na zakwasie

Tatterowiec - chleb na zakwasie

Smacznego.

Przepis z kolekcji Tatter.

„Podróże małe i duże”

Tatterowiec - chleb na zakwasie
Tężnie w Ciechocinku w tle o zachodzi słońca
About the Author

Leave a Reply

*