Tartaletki z warzywami i szynką
Mogą być warzywne, serowe, mięsne, mieszane, do woli. Bo to prosta przystawka, przekąska, a ciasto francuskie przyjmie wszystko 😉 na lunch świetne, pakujcie do lunch boxa i zaspokajajcie pierwszy popołudniowy głód, pomoże 😉
Podaję na ciepło na rukoli. Zimne też znikają choć nikt nie podnosi palca = winnych brak 😊
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 suszone pomidory
- 3 duże plastry szynki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- sól, pieprz, wędzona papryka, lubczyk do smaku
- tarty parmezan lub inny twardy, opcja także tarty żółty ser
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, cebulę obieramy.
Wszystkie warzywa i szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu, u mnie masło klarowane. Doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt.
Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny, posypuję tartym serem.
Piekę w temp. 200C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Do ładnego koloru.
Następnym razem do farszu warzywnego można dodać passatę lub fetę i oliwki. SMACZNEGO 😉