default-logo

Tartaletki z pomidorami

Super szybkie i pyszne tartaletki z ciasta francuskiego z pomidorkami i ziołami. Smakują podane na ciepło lub zimno. Idealne na przystawkę lub podwieczorek. Możesz posypać je świeżymi ziołami, podawać z sosami, np. czosnkowym lub sosem tzatziki. Do tartaletek możesz dodać kolorowe posiekane oliwki, kapary, czerwoną cebulę oraz suszone pomidory. Tartaletki z pomidorkami to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie tartaletki z ciasta francuskiego oraz kilka porad.

Tartaletki z pomidorami

Tartaletki z pomidorami


SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g
  • 1 małe jajko
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 15 kolorowych pomidorków, u mnie żółte i czerwone
  • sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

Odmierz 100 g żółtego sera i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Żółty ser możesz zastąpić parmezanem, grana padano lub mozzarellą.

Tartaletki z pomidorami

Pomidorki umyj i pokrój wzdłuż na trzy plasterki. Możesz użyć pomidorków koktajlowych lub cherry. Ja użyłam małych podłużnych, kolorowych.

Tartaletki z pomidorami

Jeśli nie masz małych pomidorków, możesz użyć dwóch dużych pomidorów pokrojonych w kostkę. Uprzednio posyp je solą, odstaw na 10 minut, by puściły sok, który odlej.

Wyjmij z lodówki ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel ciasto na 10 równych prostokątów.

Każdy kawałek ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Tartaletki z pomidorami

Posyp je równomiernie tartym serem i ułóż posiekane w plasterki pomidorki, obsyp przyprawami.

Tartaletki z pomidorami

Tartaletki piecz przez 20 minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Upieczone tartaletki udekoruj świeżą rukolą, bazylią lub posiekaną natką. Możesz dodatkowo skropić je oliwą lub oliwą czosnkową. Jeszcze większego smaku i aromatu doda olej z suszonych pomidorów, którym skropisz upieczone tartaletki.

Smacznego

Tartaletki z pomidorami

Tartaletki z pomidorkami

About the Author

Leave a Reply

*