default-logo

Szakszuka z fasolką, kukurydzą i awokado

Szakszuka z fasolką, kukurydzą i awokado Wasze ulubione śniadanie – szakszuka, w wersji z czarną/czerwoną fasolką, kukurydzą i awokado, czyli w klimacie meksykańskim! Dodatek fasolki powoduje, że można się tym daniem już najeść 😉 ale jeśli chcecie, możecie na początek dodać jeszcze jakieś mięsko (idealne będzie oczywiście chorizo). Swoją szakszukę przygotowałam z dwoma rodzajami pikantnych papryczek – odrobiną bardzo ostrego habanero oraz suszoną papryczką chipotle (którą po prostu wrzuciłam do gorącego sosu aby dodała nieco charakterystycznego wędzonego aromatu). Na koniec – do podania – piękne, zielone awokado i obowiązkowo świeża kolendra – wniosą świeżość oraz jeszcze więcej koloru i smaku do całego dania. Pyszne! 0

45 4.87

Szakszuka z fasolką, kukurydzą i awokado

  • Kuchnia meksykańska
  • Szakszuka
  • Jajka
  • Fasola
  • Kukurydza
  • Pomidory
  • Awokado
  • Wegetariańskie

Jajka gotowane w pomidorach z fasolką i kukurydzą, czyli szakszuka w stylu meksykańskim 😉

Składniki

2 porcje
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 1/2 puszki czarnej lub czerwonej fasoli
  • 4 łyżki ziaren kukurydzy
  • ostra papryczka do smaku (np. odrobina habanero)
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • kolendra
  • opcjonalnie: suszona wędzona papryczka (chipotle)

Przygotowanie

  • Rozgrzać patelnię razem z oliwą i pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Zrumienić, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory, fasolkę wraz z zalewą, kukurydzę, posiekaną ostrą papryczkę bez pestek oraz kawałek suszonej papryczki chipotle jeśli ją mamy. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut co chwilę mieszając.
  • Wbić jajka, doprawić, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 3 – 4 minuty aż białka będą ścięte a żółtka pozostaną płynne. Odstawić z ognia, dodać obrane i pokrojone awokado, posypać kolendrą.

Wskazówki

Można dodać chorizo (wówczas przygotowanie dania zaczynamy od podsmażenia chorizo).

  • Szakszuka z fasolką, kukurydzą i awokado Szakszuka z fasolką, kukurydzą i awokado
About the Author

Leave a Reply

*