default-logo

Szakszuka z bakłażanem i szparagami

Dziś jakże odmienna szakszuka od tej tradycyjnej z cebulą, pomidorami i jajami.

Dodałam do niej bakłażana i szparagi a efekt rewelacyjny.

Chrupiące szparagi, kremowy bakłażan i kwaskowate pomidory, efekt? pyszne dania na patelni.

Polecam gorąco.

Szakszuka z bakłażanem i szparagami.

Szakszuka z bakłażanem i szparagami

Szakszuka z bakłażanem i szparagami

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 średni bakłażan
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 szalotka
  • 400 ml pomidorów z puszki Pelatti
  • 1 pęczek szparagów – 250 g
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mieszanki curry
  • 1.2 łyżeczki płatków jalapeno
  • 4 jaja
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 – 3 łyżki rzeżuchy

Szakszuka z bakłażanem i szparagami

Przygotowanie szakszuki:

  • Szparagom odłamałam zdrewniałe końce a resztę pokroiłam na kawałki 1 cm.
  • Bakłażana pokroiłam w kostkę, szalotkę posiekałam, paprykę pokroiłam w paseczki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło, podsmażyłam szalotkę a potem dodałam bakłażany i szparagi.

Szakszuka z bakłażanem i szparagami

  • Smażyłam aż zmiękły i się lekko przyrumieniły.
  • Wtedy wlałam pomidory i dodałam wszystkie przyprawy, sól i pieprz do smaku.
  • Najpierw dusiłam pod przykrywką aby pomidory się całkiem rozpadły a potem na dużym płomieniu gotowałam bez przykrycia aby sos zgęstniał.
  • Wtedy w masie zrobiłam wgłębienia i wlałam do nich jaja.
  • Gotowałam jeszcze aż jaja się ścięły, białko zostało ścięte a żółtko płynne.
  • Na wierzchu posypałam posiekaną kolendrą i rzeżuchą.

Szakszuka z bakłażanem i szparagami

Smacznego.

Przepis własny

„Podróże małe i duże”

Szakszuka z bakłażanem i szparagami
Jesienna Grabia
About the Author

Leave a Reply

*