default-logo

Szakszuka

Szakszuka to niezwykle aromatyczne danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Idealne na ciepłe śniadanie lub kolację, dla całej rodziny. Proste, szybkie i niesamowicie pyszne. Szakszuka to smażone świeże pomidory z papryką i cebulą. Warzywa zatopione wraz z jajkami w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i przypraw. Pyszne i sycące śniadanie. Szakszukę możesz urozmaicać dodając do niej inne warzywa, np. cukinię, pieczarki, dynię, fasolkę.. Szakszukę polecam do bagietki, chrupiących grzanek. Na talerzu szakszukę udekoruj świeżymi ziołami, np. kolendrą, natką, szczypiorkiem, bazylią.. Pieczywo maczane w powstałym paprykowo-pomidorowym sosie smakuje obłędnie. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szakszukę.

Szakszuka

Szakszuka


SKŁADNIKI:

  • 3 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kumin, kardamon
  • łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Na trzech łyżkach oliwy podsmażam drobno posiekane: cebulę oraz dwa ząbki czosnku.

Pomidory i paprykę siekam w drobną w kosteczkę. Jeśli chcesz możesz sparzyć pomidory i obrać ze skórki.

Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną paprykę, smażę kilka minut aż zmięknie, często mieszam. Po tym czasie dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory. Po minucie dodaję koncentrat i przyprawy, łyżeczkę cukru pudru. Danie smażę jeszcze chwilę mieszając, by składniki się połączyły.

Porada. Koncentrat pomidorowy możesz zastąpić passatą lub pomidorami krojonymi z puszki.

Po tym czasie rozsuwam lekko na boki farsz – robię to w trzech miejscach – i dodaję jajka. Najpierw wbijam jedno jajko do filiżanki, następnie na patelnię, tak postępuję z trzema jajkami. Unikam w ten sposób wbicia bezpośrednio na patelnię jajka nieświeżego bądź ze skorupką.

Szakszukę przykrywam pokrywką i duszę kilka minut aż białka jajek się zetną – żółtko ma pozostać płynne.

Szakszukę podaję od razu z pieczywem. Na talerzu szakszukę udekoruj świeżymi ziołami, np. kolendrą, natką, bazylią, szczypiorkiem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*