default-logo

Szakszuka

Jajka w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów w połączeniu ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi to super smaczne ciepłe danie. Szakszuka to świetna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację. To pyszne i pożywne jedzenia dla całej rodziny. Jest na nią mnóstwo przepisów z poleceniem wszelakich dodatków. Szakszuka to jajka zatopione w sosie z pomidorów i papryki przyprawiona kuminem, solą i pieprzem. Na moim blogu znajdziesz przepis na tradycyjną szakszukę (z pomidorami i papryką) oraz szakszukę z cukinią. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szakszukę w sosie ze świeżych pomidorów.

Szakszuka

Szakszuka


Szakszuka

Zasmakuj Kuchni


SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, większa szczypta mielonego kuminu, łyżeczka cukru pudru, słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki oliwy

Do podania: natka, kolendra, bazylia, koperek, szczypiorek, bagietka, tosty, grzanki..

PRZYGOTOWANIE:

Szakszukę zaczynam od przygotowania wszystkich składników.

W przepisie podaję pięć większych sztuk pomidorów, możesz użyć kolorowych, także pomidorków koktajlowych. U mnie, zgodnie ze zdjęciem poniżej: trzy pomidory czerwone malinowe, jeden spory żółty pomidor oraz garść pomidorków koktajlowych.

Szakszuka

Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy.

Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i przesmażam na ciepłym tłuszczu. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane w drobną kostkę pomidory oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, doprawiam. Pomidory możesz uprzednio sparzyć i pozbawić skórki. Nie jest to konieczne.

Porada. Pomidory możesz zastąpić pomidorami krojonymi z puszki.

Szakszuka

Sos smażę kilka minut, od czasu do czasu mieszam.

Szakszuka

Gdy pomidory ładnie zmiękną, robię w sosie 3 wgłębienia i wbijam w nie jajka. Uprzednio jajka pojedynczo wbijam w filiżankę. Uniknę w ten sposób wrzucenia skorupki lub nieświeżego jajka na patelnię.

Szakszuka

Szakszukę smażę pod przykryciem kilka minut na średniej mocy palnika aż białka jajek się zetną. Żółtko ma pozostać płynne.

Szakszuka

Szakszukę podaję gorącą, od razu z patelni, posypaną świeżymi, posiekanymi ziołami. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Danie to idealnie smakuje z bagietką i masłem czosnkowym.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*