Smalec z fasoli
0 Comment

126 4.6
kwestiasmaku
Smalec z fasoli
Prosta pasta kanapkowa z fasoli i zeszklonej cebulki
- Pasty kanapkowe
- Fasola
- Wegańskie
- Wegetariańskie
- Przyjęcia i imprezy
- Wielkanoc
Składniki
- 1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej*
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 10 minut, aż cebula zeszkli się, zmięknie, a na koniec lekko się zrumieni. W międzyczasie cebulę posolić i doprawić pieprzem.
- Dodać do fasoli i całość rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem (nie używamy blendera aby nie zrobiła się „ciapa”). W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy gdyby pasta wyszła za sucha.
Wskazówki
* Jak ugotować białą fasolę: 1 szklankę białej fasoli zalać 3 szklankami zimnej wody i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia dodać szczyptę soli i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości przez około 2 – 3 godziny (w zależności od wielkości fasoli i rodzaju). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Odmierzyć potrzebną ilość do przepisu.
Smalec z fasoli