default-logo

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli Smalec z fasoli to nic innego jak pasta z ugotowanej fasoli z dodatkiem sporej ilości zeszklonej cebulki. Doprawiam ją tylko solą i pieprzem i nie dodaję już nic więcej. Taka smakuje mi najbardziej i taka jest najbliższa oryginalnemu smalcowi, jeśli w ogóle można porównywać te dwa smaki 😉 Na pewno warto sięgać po takie eksperymenty aby wzbogacić naszą kuchnię o więcej warzyw strączkowych, bogatych w wartościowe białko. 0

126 4.6

Smalec z fasoli

Prosta pasta kanapkowa z fasoli i zeszklonej cebulki

  • Pasty kanapkowe
  • Fasola
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Przyjęcia i imprezy
  • Wielkanoc

Składniki

  • 1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej*
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 10 minut, aż cebula zeszkli się, zmięknie, a na koniec lekko się zrumieni. W międzyczasie cebulę posolić i doprawić pieprzem.
  • Dodać do fasoli i całość rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem (nie używamy blendera aby nie zrobiła się „ciapa”). W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy gdyby pasta wyszła za sucha.

Wskazówki

* Jak ugotować białą fasolę: 1 szklankę białej fasoli zalać 3 szklankami zimnej wody i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia dodać szczyptę soli i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości przez około 2 – 3 godziny (w zależności od wielkości fasoli i rodzaju). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Odmierzyć potrzebną ilość do przepisu.

  • Smalec z fasoli Smalec z fasoli
About the Author

Leave a Reply

*