Ślimaczki z cheddarem i sezamem
Najprostsza przekąska podana na ciepło lub zimno z sosami, np. pomidorowym, słodko-kwaśnym, czosnkowym lub ajwarem smakuje obłędnie! Zawsze ma swoich zwolenników. Chrupiące ślimaczki z ciasta francuskiego z koncentratem pomidorowym i tartym cheddarem posypane sezamem. Ser świetnie komponuje się z delikatnym ciastem, ma ostrawy smak, lekko kwaskowy, idealny do takiego ciasta. U mnie taka przekąska sprawdza się niemalże na każdej imprezie!
Ślimaczki z cheddarem i sezamem
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego, ok. 285 g
- tarty cheddar
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- ostra mielona papryka
- 1 małe jajko
- sezam jasny lub czarny do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozkładam na blacie, równomiernie smaruję kilkoma łyżkami koncentratu, posypuję tartym cheddarem i ostrą papryką.
Zwijam ciasto w roladę wzdłuż dłuższej części. Kroję na plastry.
Układam je na papierze do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję czarnym i jasnym sezamem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Piekę ok. 20 minut do złotego koloru.