Może lekkie śniadanie?, może pyszny deser?
Takie ryżowe placuszki robi się błyskawicznie i cieszą brzuchy domowników czy gości, polecam gorąco.
Można je podać z ulubionymi owocami, u mnie były to maliny.
Placki ryżowe.
Składniki:
- 150 g mąki ryżowej
- 3 duże jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
Do podania:
Przygotowanie placków:
- Zmiksowałam jaja z jogurtem.
- Dodałam teraz mąkę i sodę, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję na placek.
- Na średnim ogniu smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z dżemem truskawkowym i z malinami.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Dwór w Sochaczewie Chodakowie woj. mazowieckie |