default-logo

Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami

Ryż na mleku to jedno z lepszych śniadań lub podwieczorków podanych na ciepło. To także propozycja deseru dla całej rodziny. Najlepszy przepis na ryż waniliowy na mleku z dodatkiem karmelizowanych jabłek, z kilku podstawowych składników. Jabłka zastąpić możesz gruszkami, bezpestkowymi winogronami, melonem, w sezonie truskawkami, borówkami, malinami. Ryż na mleku smakuje także podany z konfiturą lub syropem owocowym, miodem. Poniżej przepis, a także kilka porad dotyczących przygotowania oraz zamienników.

Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami

Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami


SKŁADNIKI:

  • 100 g białego ryżu, najlepiej arborio
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru lub cukru z wanilią

KARMELIZOWANE JABŁKA:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wsypuję ryż, wlewam mleko i śmietankę oraz cukier. Mleko polecam krowie o 2,0 % lub 3,2 % zawartości tłuszczu. Mleko sojowe, kokosowe, owsiane lub migdałowe też będzie dobre. Zamiast śmietanki śmiało dodaj 200 ml ulubionego mleka. Możesz także dodać cukier z wanilią lub zwykły, biały cukier. Do gotującego się ryżu możesz wrzucić 1 laskę wanilii, którą pod koniec gotowania wyjmiesz. Ryż gotuj na delikatnie średniej mocy palnika, często mieszaj.

W międzyczasie szykuję jabłka.

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Do przygotowania karmelizowanych jabłek najlepiej użyć odmiany niezbyt słodkich i bardziej jędrnych jabłek.

Na rozgrzaną patelnię wsypuję cukier, gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje dodaję 2 łyżki masła, energicznie mieszam, po chwili wrzucam posiekane jabłka. Jeśli lubisz, możesz posypać jabłka większą szczyptą cynamonu. Jabłka smażę 3 minuty na niezbyt dużej mocy palnika. Cukier może się oddzielić, nie przejmuj się tym. Po upływie 3 minut wlewam łyżkę miodu. Polecam miód gryczany lub spadziowy. Jabłka karmelizowane smażę jeszcze 4 minuty, często mieszam. Czas zależy od miękkości jabłek, jeśli wybierasz miękkie i słodkie jabłka, skróć całkowity czas smażenia jabłek do 5 minut, a nawet dodaj łyżkę cukru mniej.

Na talerze wykładam ryż na mleku, polewam karmelizownymi jabłkami. Jeśli do farszu jabłkowego nie dodajesz cynamonu, dodatkowo możesz posypać gotowe danie delikatnie cynamonem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*