default-logo

Rolowany omlet z cukinią

poniedziałek, 22 listopada 2021

Rolowany omlet z cukinią

Przepis na to cudo znalazłam u Moniki w jej Sio smutki.

Omlet jest pyszny, piękny wizualnie, oczy jedzą same.

Ale nie tylko oczy jedzą bo i buzia obraca kęs po kęsie bo jest pyszny.

Trochę z nim zabawy jest ale warto się pokusić i zjeść pyszne śniadanie.

Jest to przepis kuchni azjatyckiej.

Rolowany omlet z cukinią.

Rolowany omlet z cukinią

Rolowany omlet z cukinią

Składniki: 1 omlet

  • 4 średniej wielkości jaja
  • pół niewielkiej cukinii
  • 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 2 – 3 łyżki oleju do smażenia

Rolowany omlet z cukinią

Przygotowanie omletu:

  • Cukinię pokroiłam najpierw w plastry a potem w zapałkę.
  • Cebulę pokroiłam w drobną kostkę.
  • Szczypiorek także drobno pokroiłam.
  • Jaja wymieszałam z solą i pieprzem.
  • Do jaj dodałam cukinię, cebulę i szczypiorek, wymieszałam.
  • Na patelni – 26 cm, rozgrzałam olej i na gorący wlałam połowę masy, równo ją rozprowadzając po całej patelni.
  • Smażyłam ok. 1 minuty i teraz zaczyna się zabawa.

Rolowany omlet z cukinią

  • Omlet zaczęłam zwijać z jednej strony do środka, pomagając sobie łopatką.
  • Po każdym zawinięciu czekałam 30 sekund aby omlet dobrze się podsmażył.

Rolowany omlet z cukinią

  • Gdy omlet zwinięty był prawie do połowy na wolną część patelni wlałam połowę z reszty masy jajecznej z cukinią.
  • Ponownie smażyłam minutę i cały proces zwijania powtórzyłam.
  • Gdy druga połowa masy była zwinięta wylałam resztę masy i czynność zaczęłam od nowa.

Rolowany omlet z cukinią

  • Gdy zwinęłam cały omlet w rulon, podsmażyłam go jeszcze z każdej strony aby był chrupiący po bokach.

Rolowany omlet z cukinią

  • Przed podaniem pokroiłam go na plastry ok. 2 cm grubości.
  • Podałam z sosem pomidorowym.

Rolowany omlet z cukinią

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Rolowany omlet z cukinią
Gdzieś w drodze
About the Author

Leave a Reply

*