Będzie pyszny deser do kawy, herbaty czy czystka jak tylko nastawicie ciasto drożdżowe a potem usmażycie te cudowne racuchy.
Ja już miałam przyjemność się nimi delektować, teraz pora na Was moi drodzy.
Przepis dostałam od mojej koleżanki Ani z Jaśminowej kuchni.
Polecam i Wam.
Racuchy z bananami.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 22 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy 38 g
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki wódki czystej – można pominąć
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 banan
- olej do smażenia
Przygotowanie racuchów:
- Drożdże rozpuściłam w letnim mleku, dodałam jajo, olej, alkohol, wymieszałam.
- Mąkę wymieszałam z cukrem i budyniem i wsypałam do mokrych składników, wymieszałam.
- Wymieszałam dokładnie aż powstało gęste ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
- Banana pokroiłam na plasterki.
- Ciasto odstawiłam pod przykryciem na 20 – 30 minut aby wyrosło.
- Jak ciasto wyrosło rozgrzałam na patelni tłuszcz, nie musi być go bardzo dużo.
- Nałożyłam łyżką porcje masy, na nią ułożyłam 2 – 3 plasterki banana i nakryłam drugą łyżką masy.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
- Można podczas smażenia nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, pięknie wyrosną jeszcze.
Smacznego.
Przepis od Ani.
„Podróże małe i duże”
Letni bukiet |