default-logo

Racuszki z bananami

Będzie pyszny deser do kawy, herbaty czy czystka jak tylko nastawicie ciasto drożdżowe a potem usmażycie te cudowne racuchy.

Ja już miałam przyjemność się nimi delektować, teraz pora na Was moi drodzy. 

Przepis dostałam od mojej koleżanki Ani z Jaśminowej kuchni.

Polecam i Wam.

Racuchy z bananami.

Racuszki z bananami

Racuszki z bananami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 22 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy 38 g
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki wódki czystej – można pominąć
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 banan
  • olej do smażenia

Racuszki z bananami

Racuszki z bananami

Przygotowanie racuchów:

  • Drożdże rozpuściłam w letnim mleku, dodałam jajo, olej, alkohol, wymieszałam.
  • Mąkę wymieszałam z cukrem i budyniem i wsypałam do mokrych składników, wymieszałam.
  • Wymieszałam dokładnie aż powstało gęste ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
  • Banana pokroiłam na plasterki.
  • Ciasto odstawiłam pod przykryciem na 20 – 30 minut aby wyrosło.
  • Jak ciasto wyrosło rozgrzałam na patelni tłuszcz, nie musi być go bardzo dużo.
  • Nałożyłam łyżką porcje masy, na nią ułożyłam 2 – 3 plasterki banana i nakryłam drugą łyżką masy.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Można podczas smażenia nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, pięknie wyrosną jeszcze.

Racuszki z bananami

Smacznego.

Przepis od Ani.

„Podróże małe i duże”

Racuszki z bananami
Letni bukiet
About the Author

Leave a Reply

*