Delikatne i puszyste racuszki dziś przedstawiam na deser do kawy czy czystka albo na śniadanie z kubkiem kakao czy kawy z mlekiem.
Szybko się je robi, szybko znikają.
Polecam gorąco.
Racuszki.
Składniki:
- 2 jaja
- 200 g serka wiejskiego
- 200 ml kefiru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki samorosnącej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- ulubiony dżem
- miód
- cukier puder
Przygotowanie:
- Białka oddzieliłam od żółtek.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli na puszystą pianę.
- Żółtka wymieszałam z kefirem, serkiem wiejskim a na końcu dodałam mąkę samorosnącą.
- Jak nie macie mąki samorosnącej to wystarczy dodać zwykłą pszenną i dosypać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Na sam koniec do masy kefirowo – serowej dodałam na trzy razy pianę z białek, delikatnie mieszając.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką małe porcje masy,
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z dżemem ale tutaj pełna dowolność, można z cukrem pudrem, czy miodem.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Samica gąsiorka |