default-logo

Puszyste racuszki

czwartek, 27 stycznia 2022

Puszyste racuszki

Delikatne i puszyste racuszki dziś przedstawiam na deser do kawy czy czystka albo na śniadanie z kubkiem kakao czy kawy z mlekiem. 

Szybko się je robi, szybko znikają.

Polecam gorąco.

Racuszki.

Puszyste racuszki

Puszyste racuszki

Składniki:

  • 2 jaja
  • 200 g serka wiejskiego
  • 200 ml kefiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki samorosnącej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • ulubiony dżem
  • miód
  • cukier puder

Puszyste racuszki

Przygotowanie:

  • Białka oddzieliłam od żółtek.
  • Białka ubiłam ze szczyptą soli na puszystą pianę.
  • Żółtka wymieszałam z kefirem, serkiem wiejskim a na końcu dodałam mąkę samorosnącą.
  • Jak nie macie mąki samorosnącej to wystarczy dodać zwykłą pszenną i dosypać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Na sam koniec do masy kefirowo – serowej dodałam na trzy razy pianę z białek, delikatnie mieszając.
  • Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką małe porcje masy,
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z dżemem ale tutaj pełna dowolność, można z cukrem pudrem, czy miodem.

Puszyste racuszki

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Puszyste racuszki
Samica gąsiorka
About the Author

Leave a Reply

*