default-logo

Placuszki jabłkowe

Placki jabłkowe to świetna propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Placuszki z tego przepisu wychodzą cienkie, delikatne w smaku, niezbyt słodkie. Podaję je posypane cukrem pudrem, udekorowane konfiturą, puree z owoców lub miodem, są pyszne także z powidłami czy kleksem jogurtu. Placuszków wychodzi dużo, więc nadmiar z łatwością możecie odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce następnego dnia. Do ciasta pasować będą również inne owoce, np. gruszki, truskawki, banany, śliwki.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcja: szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce za pomocą rózgi kuchennej – najpierw mokre, potem wsypuję mokre.

Umyte i obrane jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach.

Placuszki jabłkowe

Do ciasta dodaję starte jabłka. Wszystkie składniki mieszam łyżką.

Placuszki jabłkowe

Ciasto jest rzadkie, takie ma być.

Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nakładam porcje ciasta.

Placuszki jabłkowe smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku. Smakują na ciepło jak i na zimno podane z ulubionymi dodatkami.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*