Placki są usmażone według pomysłu Jakuba Kuronia.
Placki są pożywne, pachnące, idealne na obiad czy śniadanie.
Polecam spróbujcie i przepadniecie.
Placki z warzyw.
Składniki: 4 porcje
- 1 średnia cukinia
- 1 mały por
- 2 marchewki
- ćwiartka bulwy selera
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 jaja
- 100 g mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku przyprawy curry
- 3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 jaja na sadzone
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie placków:
- Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce jarzynowej.
- Posoliłam ją i odstawiłam na 15 minut aby puściła sok, który potem na sicie odcisnęłam.
- Resztę warzyw obrałam i starłam na tej samej tarce.
- Pora drobno posiekałam.
- Natkę i czosnek drobno posiekałam.
- Do miski przełożyłam wszystkie warzywa, dodałam jaja, mąkę i przyprawy, wymieszałam dokładnie.
- Placki smażyłam nakładając porcje na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Na drugiej patelni usmażyłam jaja sadzone.
- Podałam placki z jajem sadzonym i pomidorkami.
Smacznego.
Przepis od Jakub Kuroń.
„Podróże małe i duże”
Kaczeńce |