Placki serowe z truskawkami
0 Comment

65 4.4
kwestiasmaku
Placki serowe z truskawkami
- Placki
- Śniadania bez chleba
- Podwieczorki
- Truskawki
- Dla dzieci
twaróg
Składniki
ok. 13 sztuk
- 250 g sera białego, twarogu
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- około 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka truskawek
Przygotowanie
- Do miski włożyć twaróg i rozgnieść go praską do ziemniaków. Dodać jajka, cukier i wymieszać rózgą, następnie wlać olej oraz mleko i ponownie wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko połączyć składniki z dwóch misek za pomocą łyżki na dość gęstą masę.
- Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 2 łyżki ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2,5 minuty.
- Gdy placki trochę podrosną wcisnąć w ciasto po ok. 4 plasterki truskawek. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia w podobnym czasie jak poprzednio. Posypać cukrem pudrem.
Placki serowe z truskawkami