Dziś szybkie, pyszne, delikatne i aromatyczne placki.
Te placki idealne będą na śniadanie ale deser z ich udziałem też będzie znakomity.
Do kawy czy herbaty, czystka są rewelacyjne.
Placki z gruszką.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- wanilia lub aromat waniliowy
- 2 gruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Gruszki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Jaja wymieszałam z maślanką, cukrem, wanilią, dodałam mąkę, sodę, dokładnie wymieszałam.
- Dodałam teraz starte gruszki i ponownie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z cząstkami gruszek.
Smacznego.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Zachód słońca w Augustowie |