default-logo

Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą

Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą Jedną z pyszniejszych rzeczy jaką ostatnio przyrządziłam był zapiekany w piekarniku placek z batatów (na wzór placka ziemniaczanego). Tarte bataty szybko się rumienią, pod koniec wbijamy do nich jajka i jeszcze chwilę zapiekamy do czasu aż białka się zetną. Taki placek podaję z twarożkiem z ricotty z dodatkiem skórki cytrynowej i szczypiorku. Polecam ten przepis jako sposób na zdrowe i proste do zrobienia weekendowe śniadanie bez pieczywa. Z podanych proporcji otrzymamy jedną większą lub dwie mniejsze porcje. 0

25 4.6

Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą

  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Jajka
  • Bataty
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
ricotta

Składniki

1 – 2 porcje
  • oliwa extra vergine
  • 150 g batatów (1/2 batata)
  • kawałeczek cebuli
  • 2 jajka
  • 100 g ricotty w kubeczku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta skórki z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Żaroodporny żeliwny skillet o średnicy ok. 20 cm (lub patelnię z grubym dnem z odpinaną rączką, ewentualnie formę żaroodporną) posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
  • Batata obrać i zetrzeć na tarce, to samo zrobić z cebulą. Warzywa posolić, dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 minut. Pod koniec można włączyć funkcję grilla i zrumienić bataty.
  • Wbić na środek jajka i piec jeszcze przez ok.2-3 minuty aż białko będzie ścięte. Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natkę i po chwili wyłożyć na talerze. Podawać z ricottą doprawioną startą skórką z cytryny, solą i pieprzem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.
  • Pieczony placek z batatów
About the Author

Leave a Reply

*