default-logo

Pasztet z gęsiej wątróbki

Pasztet z gęsiej wątróbki Szybki pasztecik drobiowy, bez pieczenia, do przygotowania w jednym garnku, w pół godziny. Metoda przygotowania jest taka jak w przypadku pâté z kurzych wątróbek, tylko dodatki są inne. Dzisiejszy pasztecik zrobiłam w świątecznej wersji, z dodatkiem suszonych śliwek i przypraw korzennych. Smaczne domowe smarowidło, które można zrobić z pozostałych po pieczonej gęsi wątróbkach (możemy je zbierać i trzymać w zamrażalniku lub dodać do wątróbek kurzych). Sprawdzi się na szwedzkim stole podczas świątecznego spotkania ze znajomymi lub na świątecznym stole obok pieczonych wędlin. Do pâté podałam domowy chleb z orzechami włoskimi i suszoną śliwką, z przepisu na chleb pieczony w żeliwnym garnku. 0

9 4.22

Pasztet z gęsiej wątróbki

  • Pasty kanapkowe
  • Pasztet
  • Gęś
  • Podroby
suszone śliwki
calvados

Korzenny pasztet (pâté) z gęsiej wątróbki. Zobacz też przepis na podobny pasztet z wątróbek kurzych.

Składniki

2 – 4 porcje
  • 350 g gęsich wątróbek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka powideł śliwkowych lub 3 suszone śliwki
  • 1/2 jabłka kwaśnego
  • 4 łyżki brandy lub calvadosu lub białego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • 50 g masła
  • na wierzch – 30 g masła lub smalcu wytopionego z pieczonej lub gotowanej kaczki lub gęsi (kaczy lub gęsi smalec), świeży tymianek lub rozmaryn
  • opcjonalnie: kawałeczki suszonych śliwek (2 sztuki)

Przygotowanie

  • Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny. Odsączyć wątróbkę i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na kilka mniejszych części (każdą wątróbkę na 3 kawałki). Cebulę posiekać w kosteczkę, jabłko pokroić na kawałki.
  • W garnku roztopić 1 łyżkę masła, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać jabłka, przyprawę korzenną i smażyć przez około 2 minuty, dodać powidła lub pokrojone śliwki i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Wlać brandy lub calvados lub wino i zredukować. Przesunąć składniki na bok, w wolne miejsce włożyć 1 łyżkę masła, zwiększyć ogień i wrzucić wątróbki. Obsmażać przez około 1 minutę (w środku mają być miękkie).
  • Odstawić z ognia, przełożyć do pojemnika blendera lub melaksera, doprawić solą oraz pieprzem, dodać resztę masła (roztopionego) i wszystko zmiksować na jak najbardziej gładką masę. Wyłożyć ją na sitko i przetrzeć do czystego naczynia (teraz można wmieszać kawałeczki posiekanych suszonych śliwek).
  • Nałożyć do słoiczków zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry (na warstwę tłuszczu) i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na wierzch wylać roztopione masło z tymiankiem lub gęsi czy kaczy smalec razem z rozmarynem, schłodzić aż tłuszcz zastygnie.

Wskazówki

Przykład podania:
  • chleb pieczony w garnku (na zdjęciu poniżej) z dodatkiem sera (100 g) oraz posiekanych suszonych śliwek (50 g) i posiekanych orzechów włoskich (50 g)
  • Pasztet (pâté) z gęsiej wątróbki
  • Pasztet z gęsiej wątróbki
About the Author

Leave a Reply

*