default-logo

Pasta z pieczonych warzyw

Upiekłam warzywa, potem je zmiksowałam a teraz mam pyszną paste do naleśników, pieczywa, surowych warzyw w słupkach.

Można ja zajadać samodzielnie, wybór zostawiam zjadającym. 

Polecam gorąco.

Pasta z warzyw.

Pasta z pieczonych warzyw

Pasta z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 cukinie
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średni por 
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść świeżych ulubionych ziół – u mnie bazylia, natka pietruszki, koperek 
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Pasta z pieczonych warzyw

Przygotowanie pasty:

  • Papryki pokroiłam w krążki, tak samo jak fenkuł.
  • Bakłażana i cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plastry.
  • Bakłażana posoliłam i odłożyłam na 15 minut.
  • Potem go osuszyłam ręcznikiem papierowym.
  • Cebulę i pora pokroiłam w krążki.
  • Warzywa wrzuciłam do brytfanki, polałam oliwą, posypałam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami i rękoma dokładnie natarłam wszystkie warzywa mieszanką.
  • Piekłam warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Warzywa ostudziłam a potem przełożyłam je do blendera lub malaksera i zmiksowałam na pastę.
  • Ewentualnie doprawić do smaku.

Pasta z pieczonych warzyw

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Pasta z pieczonych warzyw
Łabędź niemy
About the Author

Leave a Reply

*