default-logo

Pasta z ciecierzycy

sobota, 16 października 2021

Pasta z ciecierzycy

Dziś szybka i bardzo smakowita pasta do chleba z ciecierzycy. 

Bo z ciecierzycy oprócz ukochanego hummusu można wyczarować wiele innych pysznych smarowideł. 

Pastę robi się szybko i sprawnie a potem można zajadać na śniadanie do pieczywa, z makaronem, kaszą czy ryżem.

Polecam gorąco.

Ciecierzycowa pasta.

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • sól morska
  • 2 łyżki majonezu – dałam wegański
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • oliwa

Pasta z ciecierzycy

Przygotowanie pasty:

  • Do misy malaksera włożyłam osączoną ciecierzycę oraz pokrojoną dymkę ze szczypiorem, ogórka pokrojonego w kostkę oraz dodałam majonez i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Doprawiłam solą do smaku.
  • Przełożyłam do pojemnika, polałam oliwą i posypałam szczypiorkiem.
  • Pasta gotowa, przed użyciem schłodzić.

Pasta z ciecierzycy

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Pasta z ciecierzycy
Rynek w Poznaniu woj. wielkopolskie
About the Author

Leave a Reply

*