Pasta jajeczna to klasyk nad klasykami, każdy lubi i każdy robi po swojemu.
Tym razem jaja połączyłam z fetą i jogurtem greckim, prosto i pysznie.
Polecam wypróbować taką szybką pastę i rozkoszować się jej smakiem.
Pasta z jajek.
Składniki:
- 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo
- 200 g fety
- 1 – 2 łyżki musztardy
- 4 – 5 łyżek jogurtu greckiego
- sok 1 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól morska
- świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie pasty:
- Jaja ugotowałam, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
- Fetę pokruszyłam do jaj.
- Posiekałam zioła i dodałam do miski.
- Dodałam musztardę i jogurt, wymieszałam.
- Jeśli chcecie pastę gęstą dodajcie mniej musztardy i jogurtu, jeśli rzadszą to więcej, jak lubicie.
- Na koniec oprószyłam pieprzem i dodałam sól, skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam.
- Podałam z żytnim chlebem ale tutaj pełna dowolność.
Smacznego
„Podróże małe i duże”
Pałac w Złoczewie woj. łódzkie |