default-logo

Pasta jajeczna

Pyszna i szybka pasta jajeczna z dodatkiem twarogu i tartej cukinii. Idealne smarowidło na kanapki. Do pasty możesz dodać drobniutko posiekany szczypiorek i paprykę. To pasta, którą podasz do pieczywa na śniadanie lub kolację. Błyskawiczna w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, którą zrobisz przez cały rok z różnymi dodatkami.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna z cukinią


SKŁADNIKI:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 50 g cukinii
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane na twardo jajka obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj jajka, majonez, twaróg, sól i pieprz.

Porada. Twaróg półtłusty możesz zastąpić chudym, tłustym, a nawet puszystym, kremowym serkiem naturalnym lub gęstym jogurtem naturalnym.

Pasta jajeczna

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz ją zetrzeć na drobnych oczkach lub drobniutko posiekać w kosteczkę.

Pasta jajeczna

Cukinię dodaj do pasty jajecznej razem ze szczypiorkiem oraz połową łyżeczki ostrej musztardy. Składniki dokładnie wymieszaj.

Pasta jajeczna

Dobrze wymieszaną pastę dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Czarny pieprz możesz zastąpić pieprzem kolorowym.

Pastę przechowuj w lodówce do 4 dni.

Podawaj do pieczywa, grzanek, tostów.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*