default-logo

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Kwietniowa Piekarnia Amber nadeszła tuż przed świętami i to może dobrze bo taki chlebek na wielkanocnym stole ucieszy niejednego pożeracza pieczywa.

Przy obfitym stole taki zdrowy chleb na pewno się sprawdzi.

Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia a jego pierwowzór z Sourlotti by Abby.

Chleb jest nieduży ale można podwoić składniki i będzie ok.

Ma mięciutkie i chrupiące od ziarenek wnętrze i chrupiącą skórkę.

Nie ma z nim problemu podczas wypieku, potrzebny jednak będzie zakwas.

Polecam gorąco i zapraszam do stołu a moim współpieczącym piekarzom i piekarenkom dziękując za wspólny czas życzę miłego spędzania wielkanocnych dni z najbliższymi.

Niech pogoda dopisze aby można było spacerować.

Owsiany chleb z ziarnami.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Składniki: forma 22 x 12 cm

Starter:

  • 20 g zakwasu z lodówki
  • 20 g mąki pszennej chlebowej T 650
  • 20 g wody

Słodki starter:

  • 50 g aktywnego – odświeżonego startera jw.
  • 50 g mąki pszennej chlebowej T 650
  • 12 i 1/2 g wody
  • 12 i 1/2 g cukru trzcinowego

Ciasto: 

  • 180 g mąki pszennej chlebowej T 650
  • 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej – dałam orkiszową pełnoziarnistą
  • 125 g słodkiego startera
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 3 g soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 25 g płatków owsianych instant + 50 g mleka 
  • 10 g maku
  • 10 g siemienia lnianego
  • 120 – 130 g mleka
  • 25 g masła

Dodatkowo:

  • płatki owsiane do posypania bochenków

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Przygotowanie chleba:

Starter:

  • Rano, dzień przed pieczeniem zrobiłam starter a po 4 godzinach dokarmiłam go jeszcze, zostawiłam na kolejne 4 – 5 godzin.
  • Wieczorem zalałam także płatki owsiane mlekiem, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na noc.

Słodki starter:

  • Z porcji startera jw. odważyłam 50 g i dodałam cukier, mąkę, wodę, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na noc.

Ciasto właściwe:

  • Dodałam do misy robota wszystkie składniki oprócz masła i wymieszałam a potem wyrabiałam mieszadłem hakowym przez ok. 5 – 6 minut aby ciasto przestało lepić się do misy robota i było elastyczne.
  • Teraz zaczęłam dodawać po kawałeczku masła i dalej wyrabiałam aby ciasto wchłonęło masło i stało się jeszcze bardziej elastyczne.
  • Ciasto podzieliłam na dwie części i z każdej zrobiłam kulę, przykryłam je i odstawiłam na 20 minut aby ciasto odpoczęło.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

  • Po tym czasie każdą z kul rozwałkowałam na prostokąt i założyłam jeden bok do środka.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

  • A potem także drugi bok.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

  • Pasek złożonego ciasta trochę rozwałkowałam aby był bardziej płaski i zwinęłam w rulon.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

  • Potem z drugą kulą ciasta postępowałam tak samo.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

  • Formę posmarowałam masłem i posypałam płatkami owsianymi.
  • Każdy rulon spryskałam wodą i obtoczyłam w płatkach owsianych, umieściłam w foremce, pozostawiłam do wyrastania na 4 – 5 godzin.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

  • Wyrośnięty chleb ma wypełnić całą formę a nawet wyjść ponad nią.
  • Jeśli jednak dalej nie wiecie jak formować chleb to instrukcję znajdziecie w filmiku.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

  • Potem piekłam chlebek w nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół piekarniku przez 35 0 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Smacznego

Przepis od Gucia

Chleb owsiany na blogach: 

Akacjowy blog

Konwalie w kuchni

Kuchnia Gucia

Kuchennymi Drzwiami

Moje małe czarowanie

Ogrody Babilonu

Polska zupa

Rodzinnie roślinnie

Tajemnice smaku

„Podróże małe i duże”

Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami
Trochę wiosny
About the Author

Leave a Reply

*