default-logo

Owsianka

Owsianka Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam na pierwsze śniadanie kanapkę 🙂 Od lat każdy dzień zaczynam najczęściej płatkami owsianymi (lub jaglanymi w jaglance), gotowanymi lub zalewanymi dzień wcześniej na noc sokiem jabłkowym (tzw. musli dr. Birchera). Do gotowanej owsianki używam zwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych) i gotuję ją najczęściej na mleku (zwykłe krowie, ale również roślinne). Skrapiam syropem klonowym, dodaję posiekane orzechy i owoce. W sezonie wykorzystuję świeże owoce a w zimie mrożone lub z przetworów, ewentualnie owoce egzotyczne np. banan skropiony sokiem z cytryny i posypany brązowym cukrem. PS. a po owsiance – na drugie śniadanie – zjadam kanapki z pełnoziarnistego chleba np. z awokado, łososiem wędzonym lub hummusem z dodatkiem warzyw. W lecie polecam szakszukę doprawioną odrobiną startego czosnku, mieloną kurkumą i świeżym chili.  0

32 4.69

Owsianka

Zdrowe pierwsze śniadanie

  • Płatki
  • Śniadania bez chleba
  • Banany
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Dla dzieci
płatki owsiane
syrop klonowy
borówka amerykańska
mleko migdałowe
mleko owsiane
mleko kokosowe
  • Owsiankę można ugotować na zwykłym krowim mleku lub mleku (napoju) roślinnym. W wersji dietetycznej można użyć wody i po ugotowaniu wymieszać z jogurtem naturalnym.
  • Owsiankę można słodzić cukrem lub miodem czy syropem klonowym. Dużą rolę odgrywają dodatki, jak orzechy oraz sezonowe owoce. Spróbujcie skropić Waszą owsiankę syropem klonowym połączonym z sokiem z cytrusów!
  • Poza sezonem na świeże owoce jagodowe możemy używać owoców mrożonych np. malin lub różnego rodzaju przetworów owocowych. W zimie możemy skusić się na owoce egzotyczne jak banan, pomarańcza, mango oraz marakuja.

Składniki

4 porcje
  • 1 szklanka płatków owsianych (zwykłych, górskich)
  • 3 szklanki mleka (zwykłe, roślinne lub woda)
  • 3 łyżki cukru (lub do smaku) lub cukru wanilinowego
Dodatki na wierzch np.
  • syrop klonowy lub miód lub cukier trzcinowy
  • cynamon
  • orzechy włoskie lub pekan
  • owoce sezonowe lub egzotyczne (maliny, borówki, jagody, banan, mango, marakuja, jabłko, pomarańcze)
  • sok z cytrusów

Przygotowanie

  • Płatki owsiane wsypać do garnka, wypełnić garnek zimną wodą z kranu, następnie zlać mętną wodę wraz z zebranymi na wierzchu resztkami twardych łusek.
  • Odcedzone płatki zalać mlekiem (lub mieszanką wody i mleka), dodać odrobinę soli oraz cukier lub cukier wanilinowy. Całość zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Początkowo owsianka będzie rzadsza, z czasem gęstnieje.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami jak np. cukier trzcinowy lub syrop klonowy, owoce, orzechy.
  • Owsianka
About the Author

Leave a Reply

*