default-logo

Owsianka z mango i marakują

Owsianka z mango i marakują Jeśli owsianka ciągle niezbyt dobrze kojarzy się Wam z mleczną breją, którą musieliście jeść w przedszkolu, czas wyzbyć się tego uprzedzenia 😉 Owsianka to jeden z lepszych sposobów na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie, które do tego może być naprawdę pyszne. Jednym z lepszych sposobów na „podkręcenie” owsianki jest dodanie do niej cytrusów. Stanie się dzięki temu lekka i wręcz orzeźwiająca w smaku. Spróbujcie skropić ją sokiem wyciśniętym z cząstki pomarańczy a nabierze zupełnie innego wymiaru; lub dodać do niej bananów i skropić sokiem z cytryny. Moja dzisiejsza propozycja to owsianka z mango i marakują. Jeśli macie problem z zakupem owocu marakui spróbujcie z kiwi. Tak czy inaczej — zachęcam do gotowania owsianki! 0

13 4.69

Owsianka z mango i marakują

Posypana brązowym cukrem i skropiona sokiem z pomarańczy.

  • Płatki
  • Mango
  • Marakuja
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
płatki owsiane

Składniki

2 porcje
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
Do podania
  • brązowy cukier do posypania
  • świeży sok z pomarańczy (2 łyżki na porcję)
  • mango pokrojone w kostkę (1/4 owocu na porcję)
  • marakuja (1/2 owocu na porcję)

Przygotowanie

  • Płatki owsiane zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia (bez mieszania). Zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Płatki zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę nalać do talerzy, każdą porcję posypać brązowym cukrem i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na wierzch ułożyć kawałki mango i pół wydrążonego owoca marakui.
  • Owsianka z mango i marakują Owsianka z mango i marakują
About the Author

Leave a Reply

*