default-logo

Omlet z krewetkami i zieloną pietruszką

czwartek, 28 października 2021

Omlet z krewetkami i zieloną pietruszką

Przepis na ten smakowity omlet/frittatę znalazłam w książce Jamiego Olivera „Włoska wyprawa Jamiego”. 

Krewetki tutaj dodane robią całą robotę, bez nich ani rusz.

Polecam na śniadaniową rozpustę.

Omlet z krewetkami.

Omlet z krewetkami i zieloną pietruszką

Omlet z krewetkami i zieloną pietruszką

Składniki: 2 porcje

  • 6 dużych jaj
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 garść natki pietruszki
  • skórka z 1 cytryny
  • sok 1 1/4 cytryny
  • 1 czubata łyżka świeżo startego parmezanu
  • 180 g świeżych krewetek
  • oliwa
  • łyżka czubata masła
  • 1/2 czerwonej papryczki chili

Omlet z krewetkami i zieloną pietruszką

Przygotowanie omletu:

  • Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem.
  • Teraz dodałam starty parmezan, natkę drobno posiekaną, skórkę i sok z cytryny.
  • Połowę krewetek po obraniu pokroiłam na mniejsze kawałeczki a reszta pozostała w całości.
  • Dodałam krewetki do jaj.
  • Patelni użyłam żeliwnej ale może być każda inna którą można wstawić do piekarnika.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem, wylałam masę jajeczną do środka i trzymałam na ogniu jakąś minutę aż masa z brzegów lekko się podniosła.
  • Posypałam posiekaną chili i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 C z opcją grzania góra/dół na 4 – 5 minut aż omlet się zrumieni.
  • Omlet urośnie w piekarniku i będzie puszysty.
  • Smakuje wybornie.

Omlet z krewetkami i zieloną pietruszką

Smacznego.

Przepis Jamie Oliver.

„Podróże małe i duże”

Omlet z krewetkami i zieloną pietruszką
Grabia w Zielęcicach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*