Cóż to jest za omlet?, to petarda smaków i aromatów.
Zachęcam zakupić figi póki są i zajadać do woli bo mają mnóstwo witamin.
Omlet z figami jest przepyszny i bardzo, bardzo szybko znika.
Polecam bardzo gorąco na śniadanie.
Omlet z figami.
Składniki:
- 3 jaja
- 1 jabłko – antonówka
- 20 g masła
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki miodu
Figi:
- 3 figi
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie omletu:
- Jabłko starłam na trace o grubych oczkach.
- Jaja wymieszałam z miodem, cynamonem i startym jabłkiem.
- Na patelni rozgrzałam masło i wylałam masę jajeczną.
- Smażyłam na średnim ogniu ok. 8 minut po czym przewróciłam na drugą stronę i smażyłam kolejne 8 minut.
- Figi pokroiłam w plastry.
- Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam figi, smażyłam aż zmiękły.
- Polałam miodem i chwile podsmażyłam.
- Ułożyłam figi na omlecie.
Smacznego.
„Podróże małe i duże”
Cerkiew w Czyżach woj. podlaskie |