default-logo

Naleśniki ze skyrem i gruszkami w cynamonie

Kolejne naleśniki, najpyszniejsze pod słońcem.

Jako dodatek skyr i najbardziej kremowe gruszki z cynamonem.

Jedliście takie pyszności? nie? to zachęcam do zrobienia.

Idealne śniadanie czy też idealny deser, polecam.

Skyr – tradycyjny islandzki wyrób mleczarski podobny do jogurtu.

Naleśniki z gruszkami.

Naleśniki ze skyrem i gruszkami w cynamonie

Naleśniki ze skyrem i gruszkami w cynamonie

Składniki:

Ciasto: 3 – 4 naleśniki

  • 2 jaja
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej T 650
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 duża gruszka
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g skyru naturalnego

Naleśniki ze skyrem i gruszkami w cynamonie

Naleśniki ze skyrem i gruszkami w cynamonie

Przygotowanie ciasta:

  • Jaja roztrzepałam z dodatkiem soli.
  • Dodałam mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam odrobinę masła i smażyłam naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie nadzienia:

  • Gruszkę obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i poddusiłam na łyżeczce masła ok. 5 minut.
  • Dodałam miód, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam cynamon i odstawiłam do wystudzenia.
  • Skyr wymieszałam z gruszkami.
  • Na każdym naleśniku położyłam porcje skyru, złożyłam na cztery i posypałam cynamonem.

Naleśniki ze skyrem i gruszkami w cynamonie

Smacznego.

Pomysł Jakub Kuroń z moimi zmianami.

„Podróże małe i duże”

Naleśniki ze skyrem i gruszkami w cynamonie
Alstremeria


About the Author

Leave a Reply

*