default-logo

Naleśniki po bretońsku

niedziela, 10 kwietnia 2022

Naleśniki po bretońsku

Galettes bretonnes czyli naleśniki po bretońsku, to przysmak z Bretanii, jednego z regionu Francji.

Gryka cieszy się bardzo dużą popularnością w Bretanii i stąd te gryczane naleśniki.

Region bretoński słynie również z produkcji cydru, stąd ten dodatek do naleśników.

Naleśniki są pożywne i bardzo pyszne, wyśmienite na dobry początek dnia.

Naleśniki z Bretanii.

Naleśniki po bretońsku

Naleśniki po bretońsku

Składniki: ok. 10 – 12 sztuk

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka cydru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól morska

Nadzienie na 2 naleśniki:

  • 2 jajka
  • 40 g startego sera żółtego – u mnie Provolone
  • 2 plastry szynki lub dobrze wysmażonego bekonu – u mnie plastry boczku
  • 2 plastry sera topionego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony

Naleśniki po bretońsku

Przygotowanie naleśników:

  • Do misy wlałam cydr, wodę, mleko, roztopione masło oraz dodałam sól i mąkę gryczaną, wymieszałam dokładnie na jednolite ciasto.
  • Odstawiłam na 10 minut.
  • Boczek pokroiłam w plastry.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam plastry boczku, wytopiłam, zdjęłam z patelni na ręcznik papierowy.
  • Na patelnię wrzuciłam pokrojony w plastry czosnek, smażyłam 30 sekund, zdjęłam z patelni.
  • Z ciasta usmażyłam 10 naleśników.
  • Na suchej patelni ułożyłam 1 usmażony naleśnik, na nim plaster sera topionego, kawałki boczku, podsmażonego czosnku, złożyłam w czworobok, zaginając brzegi do środka.
  • W sam środek wbiłam jajo, posypałam startym serem i przykryłam patelnie pokrywką.
  • Smażyłam aż ser się rozpuścił.
  • Podałam z plastrami ogórka konserwowego.

Naleśniki po bretońsku

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Naleśniki po bretońsku
Malowane przystanki w gminie Sędziejowice woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*